2.9.2010 11:05:36 janula8152
Re: Porodnice Valašské Meziříčí
Tak já rodila na Vsetíne i ve Valmezu tak můžu srovnávat. První porod byl na Vsetíně-12hodin křížových bolestí. Bohužel tam nemají asi tak úplně přístup k přirozenému porodu, takže mi po příjezdu píchli vodu a dali kapačku-křížové bolesti se okamžitě vystupňovali do neskutečných výšin-nešlo to rozdýchat tak jsem nakonec při stahu prostě řvala. Zachránila mě sprcha, z té jsem nevylezla pokud to nebylo nezbytně nutné. Měla jsem k dispozici celý pokoj s vlastní sprchou a WC, i masážní vanou-tu jsem ale nevyužila. Nakonec jsem rodila pod kyslíkovou maskou. Malou mi ukázali a několikrát přiložili k prsu. Donesli ji nahatou, ale na břicho mi ji nedali-stejně jsem byla trochu mimo tak bych ji asi ani neudržela. Na pokoje tam ale nosí pak mimčo dost pozdě-už si nejsem jistá, ale 4nebo 6hodin po porodu. Z toho dvě hodiny jsi ještě na sále.Ve valmezu jsou více pro přirozený porod, voda mi praskla doma a dopíchli mi ji až těsně před porodem, žádné kapačky ani nic do mě nervali, ALE mají prý k dispozici pouze jeden samostatný pokoj, takže jsem byla v místnosti vedle vyšetřovny jak dělají ozvy. Byly tam klasické dvě postale a látkové křeslo. Mě prostě nešlo si na něco z toho sednout nebo lehnout, když jsem věděla že to zašpiním. Sprcha a záchod byly k dispozici právě v té vyšetřovně a byly jsme na to dvě maminy. Takže mě sestřička byla ze sprchy odvolat, že tam musí i druhá maminka. Musela přijít 3x než jsem opravdu odešla, ale i tak byla příjemná a v pohodě. Ale na tu vyšetřovnu chodí i cizí mamči na ozvy a tak....takže to bylo divné, ale naštěstí jsem většinu porodu měla v noci. Neměla jsem tentokrát křížové bolesti, takže jsem to zvládla v pohodě, ale byla jsem ráda, že poprvé to bylo na Vsetíně-jak bych lezla nahá a mokrá ze sprchy v té vyšetřovně a řvala na všech 4 na zemi bolestí a měla u toho diváky....to nevím. Personál byl příjemný a ochotný. Já myslím, že záleží i co si maminka nechá líbit. Upřímně, mně by mohla vykládat sestřička že mám chodit. Já jsem klečela opřená o postel a dýchala. TA poloha mi vyhovovala, takže bych se ani nehla i kdyby se sestřička potentočkovala. Od toho by tam měl být tatínek, aby sestřičku odkázal od patřičných míst a udělal tam trochu vítr, když se mu něco nezdá!! Porod pak v pohodě, jen ve VM je na porodním sále několik lůžek oddělených jen plachtou, takže když rodila maminka vedle zatím co mě šili, tak to pro ni asi nebylo zrovna příjemné. Navíc když špatně tlačila a sestřička to komentovala a můj manžel si to kolem vykračoval pro foťák a tak. Malého mi nepřikládali. Měl totiž nižší teplotu tak ho hned zabalili do peřinky a on okamžitě usnul ještě dřív než mi ho donesli, tak to bylo zbytečné. Mimčo nosí po těch dvou hodinách jak se probudí. Ale upřímně nemůžu tvrdit že na tom vsetíně je to tak pozdě zbytečně. Celou dobu než Vám donesou mimi by jste neměli sami vstávat, i na záchod si cinknete na sestřičku. Ve valmezu po těch dvou hodinách si můžete už dělat co chcete-já si pomalu vybalovala tašku a upřímně jsem to přehnala a bylo mi pak blbě. Takže to má asi něco do sebe. Poporodní péče se ale nedá vůbec srovnat. Valmez se může jít naprosto zahrabat. Na Vsetíně byly sestřičky neskutečně ochotné, všechno mi osobně vysvětlili, poradili, ukázali. Samy chodily a hlásily jsme tu pro vás tak se ptejte. Mají tam prostě naprosto odlišný přístup. Když v noci dítě zaplakalo tak hned přišly, jestli je všechno ok, jestli si ho nemají vzít k sobě, aby se maminka vyspala...ochota sama. Ve Valmezu byly taky ochotné,ale mají prostě jiný standard. Mamči si musí říct když potřebují. Malého mi donesli po desáté dopoledne a večer se přišly zeptat zda umím přebalovat!!!! Měl pochopitelně už třetí plenku-na Vsetíně mi první den ukázali koupání na malé, druhý den mi při koupání asistovala jestli to všechno zvládám. Ve valmezu mi malého vykoupali sami a řekli, že jestli chci vidět jak se mimi koupe tak se mám jít podívat vedle na pokoj, že tam jedno mimi koupe sestřička, a šlus. Jo, a ve Valmezu se při vizitě roztahují nohy a ukazuje krvavá plína, na Vsetíně ne. Tam zkousí jen pohmatem bříško jestli se stahuje děloha. To zas ve valmezu nezkouší, ale dělají všem maminám ultrazvuk dělohy. Takže za mě vyhrává dost Vsetín, ale že by valmez byl tak strašně špatný bych taky neřekla. Sestřičky tu mají prostě jiný styl. Hlavně při prvním porodu mi bylo trochu smutno,že na vsetín byl problém aby za mnou někdo zajel, ani manžel tam nemohl být tak často jako byl pak ve valmezu. Jo a ve valmezu jsou sociálky na pokoji-na vsetíně jsou společné na chodbě!!!!! Já teda ve sprše za celou dobu nikoho nepotkala a na záchodě jsem se jednou střídala s mamčou, ale někomu by to mohlo vadit.
Odpovědět