Jak jsem psala, mám dvojí zkušenost s VM, se Vsetínem nemohu srovnávat.
Co se týká "přirozenosti" porodu, myslím, že se k tomu Valmez staví tak nějak selským rozumem. Nechávají porodu volný průběh do doby, kdy je to už pro mimčo nebo maminku rizikové. Já nastupovala do porodky ve čtvrtek v noci a dceru mi začali vyvolávat až v sobotu, i když jsem měla kontrakce od čtvrtka po 4-5 minutách a děsné křížáky. Co já bych tehdy dala, za to, kdyby mi porod uspíšili, ale ono se vyčkávalo až do soboty.
Pravda je, že ve VM je jedna hekárna průchozí, nemá samostatnou sprchu a WC, takže musí rodička chodit na připojenou vyšetřovnu, kde přichází i maminky nerodící na ozvy. Druhá hekárna je samostatná, oddělená se sprchou a WC. Byla jsem postupně na obou. Ta samostatná je určitě lepší-soukromí. Na té průchozí mě rušil křik maminek z porodního sálu, který je připojen a také různě procházející osoby.
Na sále nejsou lůžka odděleny plentou, ale vyzděnou přepážkou, každopádně je vše ale slyšet a pohybující tatínci, kteří chtějí vidět něco víc, než svoji partnerku, vidí
Co se týká novorozeneckého oddělení...v r. 2007 zde působily sestřičky v důchodovém věku a ty mi pobyt otrávily. Nejenže samy nic neporadily, ale i při žádosti o pomoc, radu, otráveně obracely oči v sloup a dávaly najevo, jak jsou rodičky podle nich neschopné. S dítětem nepomohly...čtvrtý den jsem ještě neměla mléko a dcera mi celou noc řvala hlady, ale to nikoho nezajímalo, nechaly ji probrečet celou noc. Pro tento přístup jsem se do porodky netěšila.
V roce 2010...žádná "důchodová" sestřička se zde již nenacházela. Sestřičky byly všechny mladé...i s novorozeneckého, i z gynekologického oddělení. Byly všechny velice ochotné, do pokoje chodily pravidelně, ptaly se, jestli je vše v pořádku, jestli něco nepotřebujeme. Měla jsem pocit, jako by si narozdíl od "staré gardy" dobře uvědomovaly, že jsou na nejpříjemnějším oddělení z celé nemocnice a svého místa si váží. Byla jsem po císaři, takže se mě i ptaly, jak se cítím, jestli chci mít malého u sebe, nebo jestli chci odpočívat a ony si mají vzít prcka na novorozenecké. Brala jsem od bolesti silné léky, po kterých jsem byla malátná a klimbala jsem
(usínala i v sedě při kojení), takže se mě večer vždycky ptaly, jestli si nechám malého na noc nebo jestli si ho mají vzít, abych se mohla vyspat.
Vítala jsem také omezení celodenních návštěvních hodin na vymezené odpolední hodiny, protože courání návštěv od rána do večera nejen mých, ale i mých spoluležících bylo neúnosné. Nikomu není asi příjemné, když kolem něj při kojení nebo odsávání mléka korzují neustále cizí lidí, nehledě na možné zanesení různých infekcí na neočkované prďoly. Vítala jsem také nainstalované závěsy pro soukromí mezi jednotlivými lůžky.
Při vizitě jsem nikdy na rozdíl od r. 2007 neukazovala vložku, jen jsem byla dotázána na stav krvácení. Břicho mi bylo prohmatáváno, jestli se děloha zavinuje. UTZ před odchodem domů se také dělá.