8.12.2010 21:15:49 Petrajda
Re: Docházejí nám peníze
Danielo, vůbec ti to nezávidím, co na to říct. Ještě mě napadá, že bys možná mohla zkusit aspoň dočasně nějakou brigádu na dohodu nebo ŽL, to není pro poskytovatele práce "tak riskantní" jako pracovní poměr.
Ale každopádně - pro jistotu si ověřte, jestli přece jen na něco nárok nemáte. Pokud by teda tvůj manžel na něco nárok měl, kdyby byl Čech, měl by ho mít snad stejně, i když možná uplatněním evropských pravidel. Pokud manžel pracoval tady a platil pojištění tady a tady i bydlíte, myslím, že byste měli být primárně zaopatřeni tady. Pokud pracoval a platil na Slovensku, pak je patrně první na řadě v placení dávek Slovensko a ČR by to nejspíš měla dorovnávat do výše plateb u nás.
Neručím za to, ale byla jsem v podobné situace ohledně mojí práce v EU a následné RD tady a musela to zjišťovat na vícero místech, na většině úřadů nevěděli nic. Neváhala bych napsat na příslušný odbor MPSV, klidně přes email na podatelnu na jejich stránkách, oni si to předají. Já to tak udělala a poradili mi rychle, ochotně a dobře, ale šlo o RD, ne o podporu v nezaměstnanosti nebo jiné dávky.
Určitě se teda nepřestávej ptát, 3800 jako jediný příjem na pětičlennou rodinu je teda fakt málo.
Odpovědět