Cimbur, každá terapie ti zabere jen, když jí věříš, když si o tom myslíš svoje, nezabere ani KBT, ale já psala, že KBT zabírá více méně každému, u dynamické je to složitější, ale nejde o uvěření, mluví se o pocitech a zážitcích, o tom, co jde lavou, psycholog více poslouchá, než používá techniky, někdo nepoužívá techniky žádné. Dynamická je hlubinná. To znamená třeba já jsem se jako malá chtěla zavděčit tátovi, aby mě ocenil... a dělám to dodnes v podstatě u všech, už vím, kde se to bere a až po pochopení toho a mávnutím rukou nad tím, přiznáním si, že tátovi se nezavděčím nikdy, aspoň ne tak, aby přiše a pohladil mě po hlavě a řekl, že jsme šikovná. Moc se mi ulevilo... přitom taková blbost
v KBT bych si cvičila techniky a způsoby, jak s lidmi jednat, abych nepodlézala.
Mě zaujalo jednou, když jsme něco povídala na terapii a terapeut seděl, já myslela, že snad umřel
a nadala jsem mu, že mě neposlouchá a on zopakoval všechno, co jsem řekla a svými slovy a naprosto přesně, to bylo pro mě tak důležitý...
Na druhou stranu taková nácvikovka při fobiích (KBT), jo, s mou arachnofobií si analýza zbla neví rady, přitom např. postupné vystavování na mě zabírá perfektně, jen jsem došla zatím k středně velkým pavoukům, velký fáááákt nééé!
Obě metody jsou super, jen jde o to, co chce klient, jaký způsob mu sedí víc.
Howgh, zase zeveřuju počítač