3.6.2011 11:00:14 Begonie
Re: Kolik VŠ lze postupně studovat bez školného?
Mam vystudovanou FF UK a ted koncim PF UK (je mi 40) a neplatila jsem nic. Ale podle informaci studijniho je to proto, ze jsem tu 1. VS vystudovala jeste pred ucinnosti VS zakona. Kdybych studovala 1. VS az za ucinnosti zakona, tak jsem ted platila. Ale vlastne docela malo, jen asi 3 tisice za rok, protoze jsem 1. skolu dodelala uspesne. Kdybych ji nedodelala, tak se mi normalne pocita do odstudovanych let a platila jsem jak mourovata, asi 9 tisic za semestr. A pripada mi to i spravne. Jestli je studentovi vic nez 26 let, to v tom nehraje roli, to ma vyznam akorat pro to, ze do 26 let za studenta hradi stat zdravotni pojisteni.
Kazdou skolu je mozna studovat zadarmo takovy pocet let, kolik ma radne studium + 1 rok (takze prava 5+1 rok = 6 let, medicinu 6+1 rok atd.). Kdyz treba zacnu studovat chemii, po 2 letech zjistim, ze to neni nic pro me a prestoupim na prava, tak po celkem 6 letech studia, tzn. 2 roky chemie a 4 roky prav zacnu zbytek pravnicke fakulty platit a to v te zvysene sazbe 9 tisic za semestr. Tuhle sazbu ma kazdy skola jinou, napr. bratranec platil na VSE 18 tisic za semestr.
Ale nevim, jak je to v pripade, ze se studuji 2 skoly zaroven.
Odpovědět