5.6.2011 20:50:49 Mamadvou
Re: Výtvarka - nápady
pokud nejdu s křížkem po funuse, tak mne napadlo papier-mache. Našeho předškoláka to baví hodně (dělali jsme ozdoby na stromeček, na velikonoce obr dinosauří kraslici) a já se taky vyřádím (nejsem teda senior, ač se tak někdy cítím). Příjde mi to jednoduché a výsledek většinou stojí za to.
Pak mě ještě napadly různé techniky zdobení papíru, kteý se dá dál využít třeba na přáníčka, balící papír, dárkové tašky.... U nás největší úspěch mramorování pomocí pěny na holení, zdobení pomocí koulení kuliček a teď v teple "prasení" ve stylu Jacksona Pollocka (stříkání barev štětcem).
A takové universální jsou koláže - s postiženou dcerou jsem dělala koláže na barvy a tvary (aby se je lépe naučila), syn předškolák si dělal koláž ABECEDU - na papír z vytrhávaného barevného papíru nalepil písmenko a k němu namaloval jednoduchý obrázek (A - auto, B - balonek) nebo jdou dolepit obrázky věcí začínající na dané písmeno (z časopisů, vytištěné s PC najité na Googlu). Pak jsme z toho udělali knížku. Nebo při skupině lidí by každý udělal jedno písmenko a šla by z toho udělat zeď.
A velký úspěch měla koláž, kdy jsme na karton nalepili různé drobné předměty nalezené doma (kancelářské sponky, dílky z neúplného puzzle, odstřižky vlnité lepenky, knoflíky, těstoviny, gumičky...) a po zaschnutí se to celé přemalovalo akrylovou barvou. Vznikl z toho krásný plastický obrázek - a musím říct, že synův (v té době 5 let) se mi líbil víc než můj vlastní a dotěď nám visí v kuchyni.
Odpovědět