Olif, přímo knížku pro děti o zkamenělinách bohužel žádnou neznám.
Vím jen, že Petránek napsal nějakou knížku pro děti - začínající mineralogy (Za tajemstvím kamenů) - ale jen jsem ji viděla zvenku, nečetla jsem ji.
Pak existuje už docela stará obrázková knížka Geologická minulost Země - text už si nepamatuju (nějak mě nezaujal
), ale má to nádherné Burianovy obrázky, ty mi daly mnohem víc, protože na nich si tak plavou živí trilobiti a člověk to víc vnímá jako zvířata, která kdysi nebyla kamenem. Ale nevím, jestli je to pro děti, já to četla už dááávno.
Za docela dobrou knížku považuju Petránkovu Malou encyklopedii geologie - nedá se to přímo číst, ale jak člověk narazí na neznámý pojem, tak si tam najde velmi srozumitelné vysvětlení, je to psané poměrně srozumitelným jazykem, petránek je docela popularizátor. Je to taková menší brožovaná zelená knížka.
Kladívko - no, ono s kladívkem na většině lokalit stejně mlátit nesmíš, většina paleontologických lokalit okolo Prahy je v CHKO.
Kladívko se vyplatí v lomech, ale do lomů člověk většinou leze načerno a tam stejně s malými dětmi asi nepolezete, leda pokud máte známé, kteří vás tam pustí. Ale je fakt, že většina jedinců mužského pohlaví kladivem do kamení mlátí vášnivě ráda
Geologická kladívka existují různá, jsou mineralogická (ostrá špička) a paleontologická (plochá špička). Jsou celkem drahá, i ta česká stojí myslím kolem 800Kč (já je dostala darem, tak jsem se na cenu neptala). Ta cizí se počítají v tisících - já mám své "bóžohodové" z Mnichova asi za 1800Kč, což je docela dost. Mimoto se neshánějí úplně snadno, ta česká mám kupovaná přes katedru geologie PřFUK. Ale určitě někde koupit jdou, kamarádka je sehnala pro syna, ovšem dalo jí to práci.
Klasická geo kladívka s dřevěnými topůrky se vyznačují tím, že narozdíl od klasických kladiv se topůrko nasazuje shora (vlastně se celé "provlékne" kladivem) a je nahoře širší než dole. Normální kladiva to mají naopak. To je kvůli tomu, že mlácení do kamení je brutální činnost a tohle zabraňuje sklouznutí z topůrka a zranění okolních geologů. Při případném nákupu si tohle kontroluj, někdy ti zkusí podstrčit obyč kladivo a to může být fakt nebezpečné.
Ta americká kladívka jsou celokovová (a v kovu jsou nějaká polykarbonátová vlákna či co pro zpevnění, kupovala jsem to v němčině a některým ódám na kvalitu kladiva jsem tak docela nerozuměla) se silikonovým potahem rukojeti, tj. nic uletět nemůže. Když jsem kdysi párkrát jela na geoexkurze s Zieglerem (a Chlupáčem, než zemřel), tak všichni "opravdický" geologové měli tahle celokovová. Je to bezpečnější, on se člověk rozvášní a mlátí ostošest
Není ovšem nutné pořizovat hned drahé kladívko, máte-li chuť mlátit, tak na zkameněliny výborně poslouží klasické zednické kladívko. My s ním taky začínali, koupili jsme ho v bazaru za 20Kč. A leckdo ho má i doma a nemusí nic kupovat, že.
V Černé rokli většina lidí mlátí a nikdy tam nikdo nepřišel dělat pořádek. Ale třeba Buďňanskou skálu bych s kladivem fakt nepokoušela
Druhohorní zkameněliny v Polabí (třeba Lysá) taky můžeš mlátit, tam není CHKO. No, chce to prostě zjistit, abyste si nenaběhli s pokutou.