26.8.2011 18:45:35 sally
Re: Autismus a magnetická rezonance
s těmi ostatními dětmi - je tam v pohodě, nebo lítá a zlobí proto, že je z toho vynervovanej? Tomovi vadí hluk, vadí mu davy, vadí mu moc lidí pohromadě, vadí mu chaos, vadí mu, když ty ostatní lidi nedodržují pevně pravidla - to pak vyšiluje a právě třeba lítá okolo, řve, mlátí děti, které se nechovají dle jeho představ... takže menší společnost, místa a lidi které zná, pevná pravidla... plus já jsem zjistila, že mi brutálně reaguje na výkyvy glykemické křivky. Když má hlad, tak je lítostivý, ubrečený (ale může se to zvrhnout v agresivitu - to když má pocit, že je zahnaný do kouta - i třeba tím, že si neví rady s úkolem nebo tak); když naopak má moc cukrů (sladkosti, nejhorší je čokoláda), tak je zase hyperaktivní - ale tak, že to nedokáže ovládat - běhá, skáče, už třeba únavou padá, zraňuje se - ale nemůže se zastavit.... takže hlídám co jí a hlavně aby jedl uhlohydráty, které tu glykemickou křivku drží co nejrovnější....
.... ale to jsme zase u toho, že každý to má jinak - Petra udělala dobrou zkušenost naopak s bezlepkovou dietou. Pak jsou důležité vitamíny B (ale ty zase zvyšují hyperaktivitu), rybí tuk (ten neuškodí v žádném případě - všechny děti kolem pěti let dělají veliký mentální skok a potřebují to pro vývoj mozku - a děti, které mají nějaké problémy to potřebují tuplem). Takže zkus ještě prozkoumat tohle - rybí tuk určitě, B vitamíny vyzkoušet, jak na to bude reagovat. ZKusit si psát co prcek jí a kolik a jestli je tam nějaká přímá souvislost s chováním (u nás ty cukry jsou markantní). Případně zkusit tu bezlepku - ale to je běh na dlouhou traŤ, to trvá několik týdnů, než jsou vidět výsledky....
Odpovědět