4.10.2011 3:16:46 sally
Re: Může se autismus projevit až později, ač je dítě přes 2 roky veselé, přítulné a kontaktní?
no já myslím, že je hrozně důležitá ta komunikace - která teda ve vašem případě bude zatraceně ztížená.... (ale nevím, co přesně je tohle za diagnozu a jak ta absence řeči vypadá - jestli je to jen neschopnost mluvit, nebo neschopnost komunikace jako takové).... já bych právě tu komunikaci brala jako jeden z těch poměrně důležitých ukazatelů autismu - ty děti obvykle mají nějaký komunikační zádrhel - buď o tu komunikaci nestojí vůbec (nereagují, nesdělují, nesdílí), nebo (aspíci) komunikují "divně" - mluví hlasitě, pouze o věcech, které baví je, dělají "přednášky" monotónním hlasem atd... plus nechápou komunikaci ostatních - ironii, vtip, nadsázku, úsloví atd. (ale to do určitého věku nechápou děti obecně), nechápou základní pravidla komunikace (neskákat do řeči, vyslechnout ostatní, reagovat k tématu)....
... pokud vím, tak autismus se stejně diagnostikuje až po tom třetím roce věku - protože podle mě je do těch tří let těžko soudit co a jak... takže vám nezbývá než rozvíjet tu komunikaci a doufat....
Odpovědět