Re: "bezplatné studium VŠ je parazitování sutdentů na společnosti"
jestli to skutečně takto řekl (a novináři to nezkreslili, nějak se mi to na něho nezdá), tak je to od člověka, který sám vystudoval zadarmo (nebo, jak se tehdy často říkalo "za dělnické peníze) dost drzost.
Já bych byla pro, aby:
- se nevyžadovala VŠ pomalu i pro hajzlbábu (nic proti nim). VŠ by měla být tak náročná, aby ji nemohl mít každý druhý, protože jinak ji to hrozně devalvuje
- lze-li bez školného, bylo by to lepší, pokud na to stát opravdu nemá, mělo by být jasně a hlavně PRŮHLEDNĚ stanoveno, jak se s takto vybranými penězi naloží (tj. že půjdou opravdu té škole a že se nepřerozdělí do nějaké černé díry)
- mělo by být ošetřeno, aby mohli studovat i nadaní nemajetní.
Pokud by to dopadlo tak, že by mohli studovat jen bohatí bez ohledu na IQ, tak by to byl dost průšvih.
Což mě opět vrací k mé pravičácké myšlence (se kterou možná teď budou souhlasit i někteří levičáci), že stát může zatížit své občany různými poplatky, ale nesmí je k tomu současně zatížit ohromnými daněmi.
Buď velké daně a víc plateb ze státního rozpočtu, nebo nízké daně a víc plateb přímo z kapes občanů. Obě varianty mají své opodstatnění.
Zatím se ale zdá, že je to spíš kombinace toho horšího z obou systémů (vysoké daně + víc plateb z vlastní kapsy).
Odpovědět