Ahoj všem,
minulý týden jsem zakládala téma týkající se podivné snahy mého gynekologa a posléze diabetologa označit moje podhraniční výsledky zátěžového glukózového testu za těhotenskou cukrovku.
http://www.rodina.cz/nazor16153617.htm
Pro zrychlení - moje hodnoty testu byly při prvním vyšetření 4,6 (na lačno) a 6,4 (120. minuta). Pro údajně hraniční druhou hodnotu jsem byla odeslána na diabetologii, kde mi byl velmi neodborně proveden 2. test, jehož výsledky byly 4,4 (na lačno) a 7,1 (103. minuta).
Hodnocení OGTT je následující.
Vyloučení gestačního diabetu:
na lačno <= 5,5 mmol/l
za 2 hod <= 7,7 mmol/l
Ani jeden test (kupodivu ani ten špatně provedený) neprokázal gestační diabetes, nicméně diabetolog mě označil za diabetičku a pod výhružkou inzulinu mi naordinoval přísnou dietu, pravidelné docházky do poradny, samoodběr krve doma do zkumavek, k čemuž jsem dostala "úžasné" žiletky atd...
Včera jsem si nechala na vlastní náklady provést již 3. OGTT (137,-Kč). Pohlídala jsem si jeho provedení, naštěstí sestřička byla velmi milá a ochotná, takže nebyl problém mi nabrat krev i v 60. minutě, což se standardně nedělá. Výsledky jsou následující:
na lačno = 4,1
v 60. minutě = 5,3
v 120. minutě = 6,3
S těmito výsledky jsem dnes vyrazila za diabetologem s tím, že prokazatelně žádnou cukrovku nemám a to ani dokonce na základě testu, který mi neodborně provedli v ordinaci, tudíž ho žádám o to, aby mi vydal lékařskou zprávu, která odpovídá skutečnosti. Začal mi tvrdit, že hranice ve 120. minutě je 7,1 (zajímavé, protože minule tvrdil, že to musí být pod 7). Řekla jsem mu, že to není pravda, že jsem četla nejnovější dokument České společnosti klinické biochemie vydaný minulý měsíc, kde se ani postup testu ani hranice pro diagnostikování gestačního diabetu nijak nezměnily a platí již mnoho let.
http://www.cskb.cz/res/file/doporuceni/DM_verze%202012.pdf
Beze slov mi napsal zprávu, že "na základě opakovaně provedených OGTT jsou hodnoty zcela v normě".

Moje důvěra v lékaře tímto klesla velmi hluboko a odteď si budu vše velmi pečlivě ověřovat sama, alespoň to všechno, k čemu budu schopna si vyhledat informace. Podotýkám, že se jedná o lékaře s mnohaletou praxí.
Nemůžu prokázat, v jakém zájmu takto lékař postupoval (že by peníze?), ale v zájmu mého zdraví a zdraví mého miminka to rozhodně nebylo. Snad můj případ pomůže někomu odhodlat se nenechat ze sebe dělat blbce.