To se stává právě v matrikách z 18. století, obvykle u menších far. U matky je uvedeno třeba jen křestní jméno. Potom je už celkem těžké se dostat dál. Někdy je dobré pokusit se najít další děti toho páru, občas se objeví v zápisu i podrobnější údaj. Pokud neznám místo sňatku rodičů přesně, zkouším kromě bydliště matky (to je na 90%), pak otce a pokud není uvedené bydliště matky - zkouším třeba svědků. Mnohdy je to piplačka. Mnoho let to byl můj denodenní chleba, takže už jsem udělala rodokmenů nepočítaně - občas je to detektivka i veselá historie. Taky jsem vytvářela rozrody pro "vážené rodiny" a zjistilo se, že měly v rodině otcovrahy, děťovrahy, babička-matka-vnučka měly děti s neznámými otci atd.
Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.
Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti. Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.