24.4.2012 16:56:54 Dari79
Re: Tupozrakost u dítěte
Já jsem taky tupozraká, okluzor v dětství (nepamatuju si, z fotek soudím, že mi mohly být tak 2 roky), pak v 5 letech operace. Ale nenutili mě cvičit a nešla jsem do spec. školky a to mě dost mrzí, protože oko se nenaučilo dívat a teď už s tím nejde dělat nic.
Mě teda říkali, že do 6 let věku se to oko učí dívat a že pak už se to nijak nespraví, tak bych využila maximum teď, když vám to zjistili až tak pozdě. Takže neflákat to, poctivě lepit, cvičit, příp. nějakou tu oční rehabku (Brno na Černopolní třeba mají dobrou oční kliniku pro děti, kde všechny ty cvičící přístroje mají, určitě i na jiných dětských klinikách).
Jde o to, že jak se to oko nenaučí dívat, tak prostě špatně vidí, já mám druhé úplně zdravé. Pravým okem bez brýlí nebo čoček ztěží přečtu, co teď píšu na monitoru, totéž do dálky vidím bídně. Levé to kompenzuje. Kdybych ale nedejbože o levé přišla, jsem poloslepá, v tom je to riziko, jinak žít se s tím normálně dá, zvlášť dneska v době kontaktních čoček. Okluzorky jsou dneska moc pěkné, viděla jsem to teď na ulici na holčičce - takový veselý s obrázkem, my měli takovou nehezkou šedou klapku na brýle.
Odpovědět