Mam hodne, klidne, neplactive, spokojene, prospivajici 5,5 mesicni dite, ktere v noci spi ve sve postylce prirazene k nasi posteli bez postranice. Dudlika neumi - pouziva ho jako hracku.
Az do nejakeho 3-4 mesice usinalo vecer bez problemu - nakojila jsem a bud usnulo pri kojeni nebo si pak spokojene SAMO v postylce povidalo s dekoraci na postylce ci nocni lampickou. Kdyz vyjimecne nemohlo usnout a bylo treba tam s nim chvili pobyt, pomohlo prilehnout si a zklidnit pomoci dlouheho "šššš" nebo "hmmm", jen vyjimecne jsem musela ukojit.
Od te doby, co si zacal uvedomovat, ze je mozne si neco vynutit, a co se naucil pretacet na brisko a posleze jit i na kolena, se to postupne velmi zhorsilo. Pomer veceru, kdy samostatne usina k tem ukojenym se nenapadne obratil, ze uz temer vyhradne ukojuju, i kdyz se vzdy pokusim nejdriv ulozit. Samotne ukojovani by nebyl problem, kdyby to fungovalo spolehliveji. Dnes to vypada casto takto: Nakojim, klidné dite ulozim, pretoci se na bricho ci na kolena a zacne rev po prsu. Prijdu, povidanim, ukolebavkou, pohlazenim atp. zklidnim, ale po odchodu opet rev. Kdyz tam s nim zkusim zustat, aby byl v klidu, zacne se sapat po prsu. Snazim-li se ho uklidnit a udrzet v klidu pomoci "šššš", upoutat pozornost na "usinaci" predmety atp., uz to nezabira nbeo ho to zklidni jen na chvilku. Nakonec dojde na prso, ale... problem je v tom, ze i tehdy u nej neusne behem nejake rozumne dlouhe chvilky a kdyz usne, tak se mi pak nepodari beztrestne mu ho z pusy vyndat, vzbudi se a bez prsa uz se nezklidni. Tohle cele zabere i 1,5 hodiny, kdy ja bych skutecne potrebovala neco udelat do prace, protoze pak to delam do noci a jsem nevyspala. Pripadne u toho ukojovani usnu i ja a to uz je pak s praci uplne v haji.
Po nocnim kojeni usina v pohode.
Ke spani pres den - dopoledne spi pravidelne delsi usek - to ukojim (nebo uvozim v kocarku) bez problemu, ale tam lepe odhadnu ten spravny okamzik unavy podle toho kdy vstavalo. Odpoledne ma jeden delsi nebo dva kratsi spanky - usinani vcelku v pohode uvedenymi zpusoby, ale casy nepravidelne, takze vecerni unavu z nich fakt neodhadnu.
Poradte prosim cokoliv z nasledujiciho:
1) jak naucit znovu samostatne usinat - vim, ze to umi, velmi vyjimecne se to povede i ted, ze se samo v klidu upovida do spanku.
2) jak zefektivnit ukojovani - nevadilo by mi, kdyby nezavislacilo az 1,5 hodiny.
3) jak nejlepe odhadnout okamzik akorat unavy, kdy mu jeden ze dvou vyse uvedenych zpusobu usinani pujde snadno. Mozna toto je nejvetsi problem, ze ho ukladam uz pretazene nebo naopak jeste neunavene. Jak je neplactive, tak na nem unavu moc nepoznam.
4) jakykoliv jiny tip, co by mi mohl pomoci
Ruzne "nechat vykricet" metody jsou pro me spise neprijatelne, mam pocit, ze zrazuju jeho duveru, tim spis, ze je to jinak neplactive spokojene dite a ja nesnesu nechat ho vyplakavat jen proto, ze potrebuju vecer pracovat. O ritual se snazime od malicka, ale vysledek je cim dal tim horsi. Uspavat v naruci nechci, kdyz to nebylo treba doted. Je tezke, boli me zada a bylo by to z blata do louze.
Prosim, neradte mi, at se vyprdnu na praci po vecerech.
Omluva za roman a moc dik za jakekoliv rady, tipy a zkusenosti.