Když už jsme u těch prvnáččích úkolů - minulý týden jsem zjistila, že naše pí učka v matematice dává dětem tzv. "matematický řetězec" tedy začne 1+2, děti si to počítají z paměti v hlavě a pak přidává -1....+2....atd.
Prozatím děti umí do 5-ti, takže prozatím počítají s těmito čísly.
Prý?? už takhle s dětmi počítá cca 3 týdny vyplynulo z jejích slov s jinou maminkou) no a já zjistila, že to mlaďas doma nechápe (podle něj to cvičí týden) - říkal, že neví, co má dělat s tím +2, nebo -1, když před tím paní učitelka neřekne žádné číslo.
Vysvětlila jsem mu to a bylo, nicméně mě celkem zarazilo, že tohle už po měsíci ve škole dělají. Že paní učitelce nestačí klasické mono příklady.
Já jsem tedy u nás doma ta matematicky zdatnější, ale tohle je podle mne už vyšší level (nicméně třeba se pletu).
Dál mě zarazilo, že mlaďas tvrdil, že to VŠECHNY děti chápou, jen on ne a tak jsem malým průzkumem zjistila, že to neumí ani jedno! dítko ze 4 jeho kamarádů, které chodí s ním do třídy!
Trochu jsem se divila, že on to nepobral (počítá už dlouho a ve dvouciferných číslech), ale 3 dny nebyl ve škole kvůli nemoci, tak jsem to přisuzovala tomu, že chyběl na ten začátek s vysvětlením. Když jsem ale pátrala, jak jsou na tom ostatní děti, překvapilo mě, že to nedává ani jedno..
Takže se ptám, mají vaši prvňáčci taky takovéhle matematické procvičování??
Já ze svých školních let tedy tohle nepamatuji - rozhodně ne v první třídě.