Re: Myslíte si, že coby majitelé nemovitosti rozhodujete sami o tom, kdo u vás bude mít trvalé bydliště?
Sylvo, ano s nemovitostmi vlastními mám bohaté zkušenosti. Rovněž s neplatícími nájemníky a s taháním po soudech kvůli neplacení nájmu. Ale také tady na Rodině stále čtu od lidí co pronajímají, že žádají o právní radu a vůbec neví a neznají co to obnáší. Výsledkem jsou příšerné nájemní smlouvy. Když pronajímám byt na několik let za částku v desetitisících a nejsem právník - musím ho najmout, aby mně tu nájemní smlouvu sepsal. Nebo realitku. Já osobně se domnívám, že v nájemní smlouvě může být stokrát, že pronajímatel nesouhlasí s tím, aby si nájemce zřídil trvalé bydliště, ale zákon je nad jakékoliv smluvní ujednání, takže si ho zřídit můžeš. Taky se nemůžeš s někým domluvit, že ho zabiješ, když je jednou zabití zakázáno zákonem, tak smlouva to nepřebije.Ale nejsem právník a smlouvy mně dělá pouze právník. Z toho už jsem vyrostla, že stačí se s lidmi domluvit a sepsat a když je dobrá vůle, tak nenastane problém.
Z osobní zkušenosti ze zahraničí, kromě toho, že prokazuješ, že nejsi v registru dlužníků, tak ti prostě nesmí pronajímatel třeba pronajmou malý byt pro velkou rodinu a v Německu je ZÁKON, že každý má nárok na VYTÁPĚNÝ BYT, pokud na něj nemáš, tak ti ho obec platí v obecním/sociálním bytě/domě. Samozřejmě i soukromém, když ti ho majitel pronajme. Jinak každý zaměstnaný člověk si může uzavřít právní pojistku, která je okolo 100€ na půl roku, kde všechny věci okolo bydlení za tebe vyřeší právník. Protože stát chápe, že pokud někdo pracuje musí se najít a v teple vyspat.
Odpovědět