10.12.2012 20:53:53 Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13
Re: Rodinná sága ala Neff - který příběh/část historie své rodiny byste sepsali vy?
no.... asi okolo druhé světové. moje prababička měla 3 syny, ale muž jí zemřel a ona si vzala bratra zemřelého muže, ze kterého se vyloupl tyran a kolaborant. ona si s ním hrozně vytrpěla a jelikož rodina byla částečně německá vzhledem k otčímovi, chtěli všechny syny po válce přesunout. maminka byla zcela zlomená, nedokázalas tím dělat nic. zatímco její sestra, která nemohla mít děti, prožila si i takzvané ,,kamenné těhotenství,, se nechala zavřít s velitelem posádky či kdo to byl, který měl na starost odsun lidí z jejich kraje, u něj v kanceláři na hodinku. když vyšla, měla pro dva mladší papír, že nikam nejedou. všichni v rodině víme, oc se tam dělo, i její manžel to věděl, ale tady platí pravidlo že účel světí prosředky. byla tovyjímečně rásná ženská, sama pak vychovávala oba kluky, ten starší se po pár letech mohl vrátit, hrozně dlouho trvalo, než vzal čechy na milost. ten nejmladí byl můj děda, to zas byl anarchista jako blázen. zkoušel i jednou utéct, jeho kamaráda zastřelili, děda si pobyl v pasťáku, bylo mu 14. s režimem pak měl obrovské problémy a tudíž i jeho děti.
nejsou to nějaké kdovíjaké hrdinské příběhy, ale mě přijde tenhle příběh hrozně silnej, korespondoval s dobou a hlavně ukazoval, jaký jsou lidský charaktery v celý šíři
Odpovědět