6.1.2013 15:17:05 kosatka2
Re: Účast při prezidenstké volbě se očekává skoro dvojnásobná než do zastupitelských orgánů, jak si to vysvětlujete?
podle mě je to přesvědčení, že lidé takto konkrétně svého člověka podpoří nebo doknce zvolí, a ten člověk má výjimečný postavení (přestože omezený vliv).
Když to porovnám s ostatníma volbama, volím stranu, která je složená z pofidérních individuí kteří sotva znají svůj program, nemám šanci si celou kandidátku prověřit, případně mají dohody uvnitř strany mezi sebou nebo se strany pak dohodnou mezi sebou o rozdělení vlivu. Takže se stává, že si něco/někoho zvolíma oni si pak stejně dělaj co uznaj za vhodný, dělaj kompromisy, vyměňujou posty, atd. takže člověk se pak může divit, co se to s jeho hlasem děje, když už zrovna nepropadnul. myslim, že lidi maj politickejch stran a jejich plý zuby. Myslím, že lidi se chtěj do voleb zapojovat, když maj pocit, že to má smysl. Znechucení lidí chápu, a bohužel i chápu úspěšnost komoušů v ústeckym a karlovarskym kraji.
a od prezidenta se podle mě očekává víc nadstranickost. Že bude sám sebou a přitom reprezentovat.
Nejen že se řiká, že k volbám půjde hodně lidí. dokonce u některých kandidátů vím o spousta iniciativách, kdy lidi dobrovolně a zdarma pomáhají s kampaní, pomáhali s peticemi, sami se nabídli, že by chtěli kandidáta podpořit a nabídnout mu svůj volný čas pro předvolební aktivity.
to se u normálních voleb stává málokdy. taky jsem slyšela názor, že ten zákon o přímé volbě je tak zfušovanej, protože se nevěřilo, že se laxní český národ zmůže pro 50 000 podpisů pro kandidáta.
Odpovědět