10.1.2013 14:41:17 Renata
Re: Farmaceutický asistent a sociální pedagogika
Nevím, jestli Ti dokážu správně odpovědět, protože se v té problematice dobře neorientuju, jsem 20 let po maturitě.
Pokud bude dělat VOŠ a bude z ní farmaceutický asistent/laborant, tak bude moci vydávat léky bez předpisu (jak říkal jeden můj profesor - prodavačka acylpyrinu) a připravovat léky (masti, roztoky apod.) - této hezké práce však velice ubylo, protože spousta je jich už vyráběno průmylově, takže většina laborantek tráví svůj pracovní čas u přebírání zboží (kontrola počtu, expirace), jeho uskladnění, doplňování do regálů, aby bylo k dispozici u vydávání a pak prodejem těch léčiv, které nejsou vázány na lékařský předpis.
Pokud vystuduje vysokou školu a bude mít titul Mgr.(pokud už nevymysleli nějaký nový) bude moci vydávat léky na předpis, pracovat s opiáty, provádět retaxaci (kontrola vydaných léčiv podle předpisu), po případné atestaci a praxi může dělat provozního lékárníka - po odborné stránce zodpovídat za celou lékárnu.
Pokud by vystudovala tři roky na vysoké škole a získala titul bakaláře, popravdě nevím, k čemu by jí to bylo, netuším, jestli by mohla pracovat jako asistentka/laborantka.
Je pravda, že ať už asistentka nebo magistra - obě práce znamenají povinné celoživotní vzdělávání - bez nich nemůžeš vykonávat praxi, ale také možnost skloubit to s rodinným životem (asi taky lékárna od lékárny) - dobrá zastupitelnost, částečné úvazky apod.
Já prostě všema deseti hlasuju pro vysokou školu.
Držím palce, ať se rozhodnete k dceřině spokojenosti.
Renata
Odpovědět