Re: deváťáci na ZŠ
To, co píšeš o vysvětlování atd., tak to dělá každá učitelka a ani to nemusí být extranadšenkyně, tvoje představa o učitelce coby mstivé gorgoně předem naštvané na děti, je - nic v zlém - mimo. Téměř každý, pokud už není vyšinutý, vyjde raději v klidu a po dobrém.
Ten problém je jiný, než si představuješ, praxe vypadá jinak a je jen logické, že kdo to nepordělal, neumí si to představit. Já jsem to taky nedovedla, dokavad jsem to sama neprožila.
A paradoxně - když se ti podaří zvládnout takhle zvlčilou třídu, tak na konci roku ti přijde delegace s pugétem, že děkují. Takže něco jim to evidentně přinese.
Oni nejsou zvědaví na podbízení, to poznají na míle daleko a ztrestají nemilosrdně.
A normální lidskou slušnost a laskavost neumí v situaci, ve které v té chvíli jsou, ocenit (samozřejmě že pár dětí jo, ale ty jsou v takových třídách v těžké defenzivě). Tu považují za slabost hodnou pohrdání. Což mají z domova. To samozřejmě neznamená, že učitel slušný být nemá, to je přesně naopak.
Jestli znáš knížku Jungle před tabulí, tam je to celkem pěkně rozebráno a není to od učitelky
Odpovědět