25.4.2013 8:33:55 Filip Tesař
Re: MZ vyloučilo z diskuse o porodnictví zástupkyně rodiček a PA
Grainne, obávám se, že zrovna v tomto případě by ministerstvo pod levicovým ministrem jednalo úplně stejně. Nejde ani o to, že jsem z řad ČSSD či KSČM nikdy nezaslechl slůvko ohledně porodů, ale spíš o to, že tyto strany kritizují veškeré soukromé iniciativy ve zdravotnictví a nabízejí centrální kontrolu, až na úroveň jediné zdravotní pojišťovny.
A analogie odjinud: poměrně časté a hlasité volání po vyvlastňování ve veřejném zájmu atd. ve mně taky nebudí moc optimismu ohledně toho, že by se ministr postavil proti lékařům, ztělesňujícím onen "veřejný zájem" (ať se jedná o statistiku porodnosti nebo třeba proočkovanosti). Nedovedu si zkrátka moc představit, že by se s takovým obecným přístupem příslušný ministr postavil proti těm lékařům, kteří tam v té komisi zbyli, a kteří mají podporu velké části lékařské obce.
Ostatně ze všech ministrů-lékařů za ČSSD jediný, který začal provádět v našem zdravotnictví nějaké změny zavedených pořádků, byl Jozef Kubínyi, který vyletěl po několika měsících v důsledku názorových neshod s obecným kursem vlády. Měl jsem přitom možnost Kubínyiho osobně poznat a na základě toho se odvážím říci, že to byl osobně výjimečně slušný a empatický člověk (něco důležitého - ohledně dětí - jsem se od něj i naučil).
Odpovědět