21.5.2013 18:23:34 Kafe
Vláda lže o důchodové reformě
Nezpochybňuje stárnutí populace, ale poukazuje na malou penzijní reformu, díky níž tato vláda zvýšila postupný věk pro odchod do důchodu, a to až na 75 let v roce 2100. „Lze to kritizovat, ale já to nekritizuji, já ji za to opakovaně chválím, mně se to nesmírně hodí. Protože když to takhle z teoretického hlediska ideálně vláda udělala, tak teď vůbec nesmí nebo by neměla argumentovat demografií. Demografie je tímhle zvyšováním důchodového věku eliminována, i když ne na úplných sto procent,“ upírá profesor Vostatek vládě jeden z jejích nejčastějších argumentů.
Přitom ale vláda i Asociace penzijních fondů tvrdí, že v roce 2050 budou státní důchody o 40 až 50 procent nižší než dnes. „Ale to je ta lež! Tahle by to mohlo možná vycházet, kdyby se předpokládalo, že se důchodový věk dál zvyšovat nebude, tedy kdyby se neudělala ta malá penzijní reforma. Pak by to možná sedělo,“ připouští expert na penzijní systémy jedinou možnost, kdy by bylo možné vládní lež přijmout jako možnou pravdu.
Je sice pravda, že v letech 2050 až 2060 bude nejhorší fáze populačního cyklu, ale odchylka od nějakého dlouhodobého trendu bude v řádu 15, maximálně 20 procent. Kdybych přijal logiku těch, co říkají, že budoucí důchody musí být z demografických důvodů nižší, tak by to muselo být maximálně o 20 procent, a ne o 40 nebo o 50 procent,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz profesor Jaroslav Vostatek.
Je přesvědčen o tom, že i když bude v tomto století nějaká demografická vlna směrem dolů, tak je ve vztahu k vývoji ekonomiky bezvýznamná. „Daleko důležitější je, jestli míra nezaměstnanosti bude pět, nebo patnáct procent. Když přestane deset procent lidí platit pojistné, vypadne deset procent příjmu, a to pochopitelně chybí. A až nastane konjunktura, tak se nezaměstnanost dostane do opačného gardu, a tak by tam zase měl být přebytek,“ konstatuje Jaroslav Vostatek s tím, že do budoucna existují předpoklady ekonomického růstu, což pozitivně ovlivní průběžný systém.
http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Profesor-financi-Necasova-vlada-lze-Za-prusvih-muze-ona-jinde-je-lepe-272630
Já si myslím to samé. Co vy - chystáte se do 2. pilíře? A jaký je vlatně jeho smysl, když jeho účelem je "řešit" falešný problém?
Odpovědět