22.7.2013 10:04:57 Filip Tesař
Re: Zeman - táta slabochů, lenochů a alkoholiků.
Sorry, kouslo se mi to a automaticky odeslalo. Takže ve stejné skupině jako Česko ještě některé další jihoevropské (Kypr, Malta) a balkánské státy, Chorvatsko, Srbsko, Makedonie, Bulharsko, Kosovo.
Např. pobaltské státy, Rakousko, Německo, Francie, státy nám kulturně a společensky v mnohém bližší, mají policistu na každých cca 300 obyvatel, Polsko, Rumunsko, Maďarsko jednoho na cca 400 obyvatel, Finsko například jednoho na každých 650 - můžeme namítnout, že tam možná mají větší pořádek, ale také větší rozlohu, kterou musí policie pokrývat...
Policii jsme prostě nerozpustili, policistů máme nepochybně, objektivně vzato, dost, možná nemáme nebo jsme neměli policie dost s ohledem na způsob práce policie (hodně policistů v kancelářích, ať už kvůli byrokracii nebo z pohodlnosti, pomalý postup, ať už daný zvyklostmi, schopnostmi nebo přebytečným papírováním atd.). Policejní odbory před pár lety, když se začalo hovořit o reformě, křičely, že policisté budou odcházet, že policistů bude málo, ale nikdy neřekly, o co se takové tvrzení opírá. Už léta si policejní odbory vydupávají sociální výhody (z nichž hodně těží úzká vrstva vysoce postavených důstojníků), o kterém se jiným povoláním ani nezdá, jako je výslužné, ale nikdy mi nikdo přesvědčivě nezdůvodnil, že pokud budou policisté vysoce odměňováni, budou pracovat lépe. Lépe pracují, soudě alespoň podle počtu policistů kontrolujících dopravu, až od nástupu Kubiceho, aniž se v odměňování cokoli změnilo. Když se "reforma" policie u nás spouštěla, v noci člověk na policistu, co vím z osobní zkušenosti, nenarazil. V Bosně si tou dobou dobře pamatuju, že jsem jel cca 2 hodiny, mezi desátou a půlnocí, a cestou potkal 5 policejních hlídek (policistů tam bylo na počet obyvatel zhruba tolik co u nás, placeni byli hůře, i s ohledem na jejich národní průměr, o mimořádných sociálních výhodách si mohli nechat zdát). Povyk, že se rozpouští policie, byl podle mne jen povyk policejních odborů - odbory u nás diriguje pár silných, dobře organizovaných profesních svazů, jako právě policejní, železniční ad. - které si hlídají svůj píseček ohledně mezd a pokud možno nulového propouštění, zatímco odborové záležitosti jako takové (práva pracujících, ochrana nějakým způsobem ohrožených, handicapovaných pracujících atd.) jsou jim vcelku ukradené.
Odpovědět