12.9.2013 11:08:44 Filip Tesař
Re: 11. září
"Terorosté nejsou normální lidé, ale vrazi. Zákeřní , úkladní vrazi. Kdo přijme, že jsou neodlišní, je terorista nebo jejich fanoušek. A psáno jest, Vaše slova budiž Ano Ano, Ne Ne."
Myslel jsem, že je to z mých slov zřejmé, ale asi není. Takže tedy: měl jsem na mysli to, že teroristé (většinou) jsou lidé s mentální výbavou běžného člověka, nebývají to psychopaté, sociopaté apod.
Normální v tomto smyslu neznamená dobrý. Za člověka hovoří jeho skutky, kdo vraždí, dobrý není. Vraždění neschvaluji, terorismus nechvaluji, nýbrž odsuzuji, neomlouvám, vraždění pro mne zůstává vražděním bez ohledu na pohnutky. Nejsem teroristou ani jejich fanouškem.
Pochopit teroristy - tím jsem myslel pochopit, co je k tomu vede, jak a proč. Je to důležité k tomu, abychom mohli co nejpřípadněji, co nejúčinněji teroristům čelit. Přijmout, že nejde (v zásadě nejde) o odlišné osobnosti ve smyslu mentálním, je k tomu jedním z klíčovým předpokladů. V boji se běžně každý velitel (pokud není blbcem) snaží pochopit, jak uvažuje protivník, aniž by to z něj dělá protivníkova fanouška nebo zrádce.
Závěrečnou poznámku s "ano, ano, ne, ne" jsem nepochopil. Snad je to nějaká narážka na včerejší intermezzo v Tuzemské politice, ale souvislost s tímto tématem moc nechápu, za osvětlení předem děkuji, pokud se Vám bude chtít. Jediné, co mne napadá, že jste myslel, že navenek terorismus odsuzuji, ale fakticky schvaluji. Je-li tomu tak, pouze opakuji, že terorismus skutečně odsuzuji a neomlouvám.
Odpovědět