16.11.2013 9:17:13 Cimbur
Co vše je jedovaté pro psa?
Tak o čokoládě jsem věděla, přesto jsem Gerdě včera dala omylem sníst kousek "čokoládového" termixu, podle složení v tom bylo max. 5g čokolády, ale ani tomu nevěřím, termix měl jen světle béžovou barvu. Nicméně mě to přimělo vyhledat si něco o toxicitě methylxantinů pro psy a zjistila jsem, že to bylo skutečně množství pro 12-ti kilového zdravého psa nepatrné, a že psi prostě teobromin a podobné velmi pomalu metabolizují.
Ale zjistila jsem s leknutím, že pro psy je silně toxická cibule (ale i pórek, česnek a pažitka), že toxicita je kumulativní - projevuje se hemolytickou anémií. To mě dost vystrašilo, v polévce totiž běžně cibuli vařím, musím poučit manžela...
Totéž s rozinkami - stačí velmi malé množství rozinek, ale i čerstvých hroznů - a otrava vede k selhání ledvin. Co způsobuje toxicitu, se prý neví.
Už přemýšlím, že na jaře musím révu seřezat hodně k zemi a manžel konečně vyrobí pergolu a hrozny budou zrát vysoko nad zemí.
Vzpomínám na to, jak retrívr u rodičů sežral moji čerstvě upečenou bábovku s kakaovou polevou - poleva mu neublížila, ale až teď si uvědomuju, že je štěstí, že přežil ty rozinky...
Odpovědět