28.11.2013 13:17:03 valskiene
Vztah dětí žijících v zahraničí k rodné zemi
Mám otázku pro maminky v zahraničí. Chtěla bych se zeptat, jak vnímají vaše děti Českou republiku, jestli tam rády jezdí a mají tam ještě nějaké kontakty apod.
Budeme bydlet ca. 1000 km od domova a pořád mám takový nepříjemný pocit, že dítěti, které ještě chodí do školky beru domov, babičky apod. Mám z toho špatný pocit.
Na druhou stranu mi lidé říkají, že malé dítě si zvykne rychleji. To mě na jednu stranu těší, na druhou stranu ale nechci zůstat v zahraničí natrvalo, určitě ne na důchod a říkám si, jestli se mé dítě ještě bude vůbec chtít do ČR někdy vrátit. Hodláme tam jezdit často na různé prázdniny a svátky, máme tam dům atd.
Říkám si, že pokud bude dítě chodit do školy v zahraničí, možné je i studium střední, popř. vysoké školy, tak nebude mít k ČR postupně vztah žádný. Když ještě vezmu v potaz, ač to zní hrozně, že babičky tu za několik let třeba ani nebudou, tak do ČR nebude mít ani proč jezdit. Je to asi divné, ale mám už těď nějak pocit, že o dítě takto přijdu. Vím, že i když se narodí v ČR, tak není jisté, že tam zůstane. V mém případě je ta pravděpodobnost ale moc vysoká...
Odpovědět