Přezdívko,
můj muž má vystudovanou VŠFS, takže moje poznatky:
Před tím studoval Mat-fyz a VŠE, jenže podstatou většiny zápočtů bylo na výuku docházet, ne předvést, zda něco umí....takže prostě dojel na to, že při práci se to nedalo zvládat ani v kombinované formě. A on měl rozjeté podnikání už v 18 letech, dřív, než dokončil gympl...pracoval (spravoval servery a školik v oblasti informatiky) ještě dřív....
Na VŠFS nastoupil v době, kdy měla akreditovaný jen bakalářský studijní program...musel makat, i tam chodit, ale bylo možné tam chodit v pátek odpoledne a v sobotu....to byl základ....bakalářské studium mu trvalo 5 let, začínal, když měl jedno dítě, končil, když měl čtyři děti...a fungující firmu....většina jeho spolužáků byli lidé z praxe, pracující v oboru, kteří měli stejný problém jako on...nemohli dodržovat povinnou docházku do školy ve všední dny, protože pracovali, ale jejich práce nebo potřeba se dál sebevzdělávat je přivedla ke studiu na VŠ
.
V době, kdy muž ukončil bakaláře, tak už měli akreditovaný i magisterský program, takže pokračoval a ten už dokončil normálně za dva roky.
Opakovaně vylítl třeba z makroekonomie, takže řeči o tom, jak si můžeš zkoušky koupit, mě vždycky pobaví. V rámci školného měl, myslím, že dva termíny, pokud potřeboval další a děkanský, tak musel platit. Na děkanský teda nedošlo...
Výhoda oproti státní VŠ, kromě možnosti studovat o víkendu, byla v tom, že když se vyskytl opravdu neschopný vyučující a to se občas vyskytl, existovaly páky, jak se ho zbavit. Stalo se asi dvakrát za celé studium....jednou kvůli nevhodnému chování ke studentům - arogance a ponižování (děje se i na státních a tam holt odcházejí studenti, zrovna k nám do Budějovic přešel skoro celý jeden kruh z Olomouce
), podruhé šlo o kvalitu výuky (při konzultacích vyprávěl pouze své zážitky z cest, což nemělo žádnou souvislost s daným předmětem).
Jinak diplomku manžela si vyžádal tehdejší ministr zdravotnictví (Rozbor financování zdravotnictví v evropských zemí), byla navržena na diplomku roku, nyní muž dělá pozdgraduál na Lékařské fakultě UK, obor medicínská informatika, takže bych řekla, že nejde o žádnou rychlokvašku bez znalostí
.