9.5.2014 15:20:13 Blank zero
Srovnání Zeman x Klaus
Nejdřív uvedu, že tyhle pány moc rád nemám, myslím, že oba velmi negativně ovlivnili, jak se u nás ubíral vývoj po pádu režimu. A není vůbec náhodou, že Klaus tak silně podporoval Zemana, aby byl zvolen. Oba spojují ruské zájmy a o to mi dnes jde nejvíc.
Zeman neměl dobrý nástup, "nezklamal" v dosti věcech a bylo to horší, než většina lidí čekala. Vrávorání, lži, podrazy atd. Kontrastovalo určité buranství vůči navenek uhlazenějšímu Klausovi. I jeho kampaň byla neprůhledá, placení z ruského Lukoilu.
Jenže v událostech kolem Ukrajiny mě naopak potěšil - relativně. Někdy dokonce i silná vyjádření vůči Rusům, jindy zas hloupé řeči, např. že Krym byl dán Ukrajině neprávem, o federalizaci Ukrajiny atd. V kontextu, v kterém to bylo říkáno, jednoznačně ukazující, komu že je on zavázán.
Recepce na ruské ambasádě ale ukázala, kdo je horší. Zeman tam nešel, Klaus ano. Zeman působí dojmem, jako by to hrál na obě strany. Jednou mluví jako demokrat, jindy jak zastánce zájmů Kremlu. Takovéto lidi pamatuji z doby bolševika, hráli to na obě strany, nebyli ani na jedné, spíš šlo o to, co je výhodnější. Ale přece tihle obojací lidé byli lepší, jak zatvrzelí bolševici, kteří podporovali režim z opravdového přesvědčení. Ti byli nekompromisní, nikdy nezklamali, vždy věrní zločinné ideologii. Milerád odpustím vrávorání a snad i zaprášené boty ap., jen když tu je náznak příklonu k demokracii. Sice na obě strany, ale lepší než Klaus, který je jednoznačný kremlofil. Totéž jeho stoupenci. Jaká drzosta a jaké obelhávání lidí. Sám by školil i západní Evropu či Ameriku, jak má být ten kapitalismus. Ve skutečnosti šlo o jiné, prioritou byl ruský mocenský zájem a pak to ostatní.
Tohle je typický sovětský a ruský styl, lhát, předstírat, nedodržovat smlouvy a dohody. Něco říkat, ale směřovat k něčemu jinému, k čemu, to se důkladně tají. Tenhle křivácký styl, typický pro bolševiky i v jejich dnešní zmutované formě (Putin), tak to tito dva pánové představovali. A Klaus, ten je v tom horší.
Já si nemyslím, že zas tolik jde o to, jestli tu je sociální stát a nebo stát s malou sociální účastí. Pravolevé spory, to bylo jen ohlupování veřejnosti. Já si myslím, že daleko víc jde o to, jaká míra korupce tu je, jestli malá, střední, velká, obrovská. Jaké jsou svobody občanů a ne jestli podnikatelé nemají žádná pravidla a můžou si dělat co chtějí, např. neplatit faktury. Neboli, nejde o to, jestli USA či Německo, ale spíš jestli Německo a nebo Egypt, Turecko či Rusko. Takže privatizace ano, ale když to bylo v režii KGB, STB a podobných elit, tak zas radši ne.
Odpovědět