29.12.2014 5:43:12 helena + veverčátka
Re: Děti jsou jak urvané ze řetězu...
Já tě chápu. Mám to doma podobně. Když byly dětí malé, neuměly se domluvit. Jak také, když ten jeden sotva mluvil. Musela jsem situace řešit s nima. Být jim "za zadkem" a problémy pitvat a řešit. Naučit je věci např. vyměňovat, odmítat, vyjádřit nesouhlas, domluvit se. Musela jsem zpočátku vymýšlet celé konverzace a nechávala je opakovat co jsem zpočátku"vymyslela" nesmělo to končit příkazem "omluv se a ty ho nech být" to se poprali . To si dovolím teď. Je jim 4 a 6. Už se umí domluvit a situace modelově řešit a jsou schopni už vymyslet i vlastní řešení které nás nenapadne. Nicméně pořád jsou to dětí a když si lezou na nervy tak je dobré ten program využít a zabavit. Jinak vymýšlí zábavu sami a ne vždy je to k naší spokojenosti. Třeba když těsně před návštěvou v obýváku postaví bunkr. To To se snaží diskutovat i s námi, proč to tak je a že to vlastně nutné potřebují. A sama musím diskutovat a vysvětlovat což se mi ne vždy chce. Ale dělám to. Páč vím, že to zas přenáší do své komunikace.
Odpovědět