30.1.2015 19:24:08 Lucyová +3
Re: Jak přiblížit dítěti čtení?
Za mě naopak - klidně přibližuj
Nemám ráda takové to "hlavně ať se dítě něco nenaučí před školou, protož co tam pak bude děla"? Imho se má dítě nové věci učit ve chvíli, kdy je to zajímá. Protože to jde nejsnadněji. Takže pokud dítě "řeší" čtení, ptá se, pořád dokola to zkouší, považuju za normální mu s tím pomoct. Můj nejstarší syn se naučil taky číst hodně brzo před nástupem do školy. Začalo to, jak už tu zaznělo - ptal se na písmenka, já mu je pokaždé řekla, až uměl všechny. Pak následoval asi půlrok, kdy se zastavoval na ulici u náspisů a ptal se stylem: "Mami, co je to Z-A-K-A-Z?" Zkoušela jsem různé fígle, koupili jsme i malý obrázkový slabikář, ale to hádal slova podle obrázků a prvního písmene... až nakonec pomohlo, když jsem ho navedla, aby si ta písmenka četl po dvou. Prostě klasické slabikování. Když ty slabiky vyslovoval nahlas, seplo mu to. ZA-KA-Z...ajó, to je ZÁKAZ! S mladším jsme to dělali podobně (i když v jeho pozdějším věku) a fungovalo to stejně (problém byl jen u delších slov, že než se proslabikoval na konec, zapomněl, co bylo na začátku.... jenže když si yvbere jako první slovo "Atlantský"...
). Tak vyzkoušej. Držím palce!
Odpovědět