8.4.2015 16:39:52 Lefff
Re: Tupozrakost u 7 letého dítěte
Jsme na tom podobně. Synovi naměřili v necelých 5 letech při screeningu ve školce rozdíl mezi očima 3 dioptrie. O týden později byla teprve pětiletá prohlídka u PLDD. Na očním mi o 4 měsíce později (taková byla objednací lhůta) řekli, že jdeme v hodině dvanácté, protože ty dráhy uzrávají do 6 let věku (přesně, jak píšeš). Lékařka se divila, proč jdeme "až" v těch 5 a 1/4 letech, proč jsme ani já, ani PLDD na nic nepřišly. Vysvětlovala jsem, že syn vypadal na to, že vidí normálně - ukazoval mi letadla na obloze, viděl čísla přijíždějících tramvají a autobusů, nešilhal a mě prostě nenapadlo, že na jedno oko může vidět hůř. Předtím i tříletá prohlídka dopadla dobře, výsledek byl "zrak přiměřený". Jediné, co mě mohlo trknout, že syna častěji bolela hlava. To jsem si, bohužel, do souvislostí nedala.
Dostal předepsány brýle a skla s neúplnou korekcí. Za další tři měsíce kontrola dopadla špatně, nic se nezlepšilo. Dr. předepsala lepicí okluzory a lepíme třetí měsíc celodenně, 3 dny zdravější oko, 1 den obráceně (aby to zdravější nezlenivělo). Bez okluzoru smí být hodinu ráno a hodinu před spaním. První den plakal a mně ho bylo tak líto
. Naštěstí ho lepicí obrázky baví, líbí se mu vybírat každý den, s čím půjde do školky. Zvykl si rychle. Na kontrolu jdeme za dva týdny, jsem zvědavá, jestli se to někam posunulo.
Odpovědět