Re: Maturita u dítěte s PAS
Je to tak, že má plný invalidní důchod a soudně-znalecký posudek, že bude celoživotně odkázaná na pomoc druhé osoby. Nicméně přesto má možnost pracovat, pokud bude zohledněn její handicap. Je mimořádně nadaná, a určitě bych byla ráda, kdyby mohla alespoň v omezené míře pracovat.
Včera jsme byli ve škole a překvapilo mě, že lze požádat i o individuální maturitu. Myslela jsem si, že bude mít pouze dokončené studium, ale maturitu prostě mít nebude. Pokud by šlo o to něco se naučit, ona se to naučí, jde o to, že nedokáže naučené používat. Neumí třeba automaticky používat dovednost číst. Dokud jí neřeknu "přečti si to", vůbec ji to nenapadne (třeba v obchodě, když má něco koupit, nebo když hledá pořad v televizi, atd.). Neorientuje se v čase. Ale na praxi je nejlepší za všech, je precizní, má talent, zákaznice chodí adresně k ní, a když je "mimo", raději se přeobjednají na jindy. Líčit a česat se od ní nechávají i všechny kamarádky a ženy v rodině
Přesto mi přijde divné, že by měla mít maturitu, když si neumí ani sama nakoupit.
Odpovědět