7.12.2016 10:35:43 Filip Tesař
Re: Kauza Forejt - sledujete?
Pro pořádek, nazpátek k mýmu příspěvku: Forejt je hajzlík, to ale pro mě není důvodem pro vyhazov. Tu charakteristiku jsem napsal coby mý osobní dokreslení ústřední osoby tématu, ne jako argumentaci k nutnosti jeho odvolání.
Estébácký metody? To je něco podstatně jinýho než tenhle případ. Na Forejta se nikdo nesnažil ušít boudu a například něco na něj narafičit tak, aby bez vlastního přičinění a vědomý viny do něčeho spadnul. Pokud někdo šňupe kokain, dělá to dobrovolně. Brát drogy si nemůže dovolit ani obyčejnej referent z kanceláře prezidenta nebo z ministerstva zahraničí – to s sebou nese automatickej vyhazov a ty lidi to moc dobře věděj – a co potom šéf odboru nebo velvyslanec? Tihle lidi prostě musej dávat pozor i na řadu věcí, který dělaj v soukromí. Například nesmějí brát drogy, nesmějí se vědomě soukromě stýkat s lidma z podsvětí; a pokud člověk kupuje koks, nepochybně ví, že prodejce je součástí podsvětí, protože prodej kokainu je nezákonná činnost, koks nekoupíš jen tak nablind někde v pajzlu od neznámýho člověka.
Takže mě osobně ten případ zas tolik neděsí a ani nevidím přímou souvislost ani s tím, že obyčejný lidi nechtějí do politiky. Jo, je možný, že v pozadí je boj o pozice, jak se o tom spekuluje, nicméně podstatou věci je podezření, že Forejt bere drogy a stýká se s lidma z podsvětí. To opravdu není jeho soukromá záležitost. Riziku, že ho někdo natočí a bude pak třeba vydírat, se vystavil sám a dobrovolně. Je otázkou, nakolik to HlídacíPes.org měli udělat takhle, zvolili cestu nepublikovat video, ale jen fotku z videa. Jakou úvahou byli přitom vedený a proč, nevím, nevím ani, jestli zvažovali třeba předání videa policii nebo rozvědce bez publikace a proč se rozhodli k týhle cestě.
Každopádně tohle je bezpečnostní díra takovýho kalibru, že tutlat to s odvoláváním se na slušnost a ochranu soukromí mi přijde jako dost falešnej postoj, zaměstnáním na postu, na kterým Forejt byl, se člověk vědomě a dobrovolně nemalý části svého soukromí vzdává a souhlasí s vnější kontrolou těch aspektů svýho soukromí, který se dotýkaj bezpečnosti státu. A to je i tenhle případ. Ano, to, že Forejta někdo u šňupání natočil, BYLA sviňárna, nicméně základní příčinou všeho je Forejt sám a jeho svobodný osobní rozhodnutí.
Jinak ve mně nechuť k politice naopak vzbuzujou spíš případy lidí, co si v politice pod záštitou někoho mocnýho překračujou zákony v domnění, že se jim díky tý ochraně nemůže nic stát.
Odpovědět