27.11.2018 9:17:41 Analfabeta
Re: Půjčka na vánoční dárky - to mi hlava nebere
Ochranu? Jako že za každým má být policajt? A kdo nue stát za policajtem?
Ale teď vážně: kdysi jsem chtěla dělat finančního poradce. Ne bouchače nějakých pojistek, ale skutečně zodpovědně poradit a pomoci. Jenže ono se to zodpovědně dělat nedalo, protože stát těm lidem háže klacky pod nohy v podobě zákonů. Když bych chtěla jako nezávislý poradce prodávat dva podobné produkty různých finančních domů, musela bych zaplatit předem DVACET TÁCŮ, aby mi to stát laskavě dovolil. Tak jsem s tím nakonec sekla, ta buzerace mi za to nestála. Ale setkala jsem se přitom s lidmi, kteří vyhledaĺi finančního poradce, aby jim poradil co a jak, že mají nesplatitelné dluhy a exekuce. Třeba jsem skoro tři dny dělala na příjmech a výdajích pána, rovnala jsem složenky a počítala, kolik má vlastně exekucí. Exekutoři nespolupracovali, pán v tom měl bordel. Když jsem se dopočítala, srovnala jsem mu všechny doklady a udělala mu přehled příjmů a výdajů. Doporučila jsem mu, aby si buď našel přivýdělek, nebo prostě přišetřit na výdajích, i jsem mu ukázala, kde mu utíkají peníze. Všechno chápal. Za půl roku jsem se dozvěděla, že jsem idiot a špatně jsem mu poradila. Tak jsem se pídila, jak jssem mu teda špatně poradila. No jo, já mu poradila snížit výdaje, ale ono je přece tak lákavé jít v pátek do hospody a namazat si tam hubu, že. No, a šel kolem telefonního operátora a tam měli zrovna v akci smartfouna, tak si ho koupil, protože přece bez něj nemůže být, a podepsal závazek na dva roky, měsíčně na cca 1.500,- Kč. A za těch půl roku přestal zvládat placení a hrozila mu další exekuce. A najít si přivýdělek? To by musel pracovat, no a to se přece nevyplácí, že. To je lepší krmit exekutory. Od té doby nemám iluze o jisté sortě lidí. Finanční gramotnost? Vždyť to není nic jiného, než si uvědomit, že nemůžu utratit víc, než si vydělám a každá půjčka mi ubere z budoucích příjmů. To věděla už moje babička, co měla 5 tříd obecné školy, takže výmluva na nízké IQ nebo malé vzdělání prostě neobstojí. Řada lidí prostě pod vilvem reklam žije tady a teď, absolutně se nehodlají v ničem omezovat a utrácejí nad svoje poměry. Tak ať se pak nediví exekucím. Po tom, co jsem poznala za materiál, mi jich fakt líto není.
Odpovědět