10.6.2019 22:01:47 Lexi.
Cukrárenská záhada
Již delší dobu mi vrtá hlavou taková blbost. Když přijdu do cukrárny, prodavačka se mně zeptá, jestli sním zákusky na místě, nebo si je odnesu.
1) řeknu že si je sním na místě - prodavačka vezme talířek a lžičku, nandá na ně zákusky a já si je sním u stolu. Prodavačka po mně odnese špinavé nádobí, umyje talířek, umyje lžičku, přetře stolek - má s tím práci, spotřebuje vodu - zaplatím jen cenu zákusků
2) řeknu že si je odnesu - prodavačka vezme papírový tácek, nandá na něj zákusky, já si je odnesu a prodavačka se mnou nemá další práci ani výdaje. Přesto zaplatím nejen cenu zákusků, ale navíc je mi naúčtováno i cca 2Kč za papírový tácek.
Vidíte v tom někdo logiku? Já tedy ne.
Nebo z obdobného soudku - přijdu do cukrárny a řeknu, že si vezmu celý dort domů (předem neobjednaný dort, který mají mezi zákusky k prodeji, jen ještě není rozkrájený). Prodavačka, místo aby byla ráda, že prodá najednou celý dort, nemusí se s ním krájet, nemusí ho podávat cca 8 lidem a neriskuje, že neprodá všechny kousky - tak si k ceně dortu připočítá 10 Kč za papírovou krabici, ve které si dort odnesu domů.
Vyznáte se někdo v cukrářském byznysu, aby jste mi odhalil, proč to tak dělají?
Odpovědět