30.11.2019 9:11:21 Mariana +2
Re: Solidarita
Přesně tak,
já fakt nechápu co je na tomto hodno kritiky. Je to účelné spojení pomoci potřebným a využití potravin, které by se jinak vyhodily. Plýtvání potravinami je myslím zejména v Evropě velký problém, a tohle je jeden z výborných způsobů jak najdou potraviny využití a nemusí být zničeny.
Nejde navíc "jen" o ty samotné potraviny, ale i zmaření energie a zdrojů, které byly na jejich výrobu/zpracování použity. To je myslím téma, které momentálně silně rezonuje - ochrana planety. Tak možná namísto demonstrací v pátek, se lze zapojit do něčeho konkrétního, co má smysl a reálný dopad.
Naopak potravinové banky šíří i osvětu ve věci plýtvání, začaly se více doprodávat potraviny s končící dobou trvanlivosti, nebo "ošklivá" zelenina.
Já nevím, ale část toho co se sbírá jsou věci, které si naprostá většina rodin kupujeme - rýže, luštěniny, těstoviny, koření, mouka, olej atd. Pak důležité jsou věci pro děti - dětská výživa, cereálie, kaše atd atd. O drogérii nemluvě.
Takže fakt to nejsou jen a pouze konzervy. Navíc pokud jsem si to včera načetla dobře, dává se tam i ovoce a zelenina, které jen nejsou dost "estetické" pro markety,a jinak by to zemědělci zaorali. Tesco posílá neprodané pečivo, ovoce a zeleninu.
A fakt jako někoho kdo je v nouzi, nemá na jídlo pro děti, urazí když dostane potraviny zdarma? To asi vážně nechápu.
Fakt někdo považuje za lepší, když se tyto potraviny vyhodí, a raději se "darují" peníze, za které si lidé v nouzi koupí tytéž potraviny, jen nově vyrobené a "hezčí" zeleninu.
Navíc tohle je striktně neziskový sektor, čili odděleno od státu, sociální dávky lidé v nouzi u nás dostávají, byť se lze samozřejmě bavit o jejich výši. Není to náhrada dávek, je to něco navíc, o co se starají neziskovky.
Že se najdou lidi co na všem najdou nějaké mouchy je asi normální, ale na tomhle ? to mně fakt hlava nebere.
P.S. A v rámci toho brouzdání jsem narazila na tento projekt:
https://narodnipotravinovasbirka.cz/bezezbytku/
To jsem dosud neznala, je to sice jen v Praze, ale třeba by to někoho zajímalo.
Odpovědět