8.5.2021 8:33:47 Monty
Re: Přijímačky na osmileté gymnázium
Romano,
fakt myslíš, že děti, co hodně čtou přijdou díky četbě ke znalosti rčení a přísloví? Co by asi tak musely číst, aby to tam bylo?
Jak jsem už psala, moje dítě nečte beletrii vůbec, když mezi ni nebudu počítat komiksy, a i ty čte spíš v AJ. Češtinu vyloženě nemá rád. Přesto ty testy dával vždy na téměř plný počet, protože ptákoviny jako větný rozbor, druhy zájmen... to se dá naučit a krátkodobě podržet v hlavě, porozumění psanému textu pokládám za zcela automatickou věc (vůbec nechápu, jak se může na střední školu hlásit někdo, kdo s tím má potíže a musí se to "učit"), a přísloví a rčení nejspíš zná od babičky. Podle mě v testu Cermat o žádné hojné čtení nejde, zvládne ho s vysokou úspěšností i dítě, který sotva ví, kdo byl Karel Čapek. A se SCIO testy to bylo to samé, také vysoká úspěšnost, aniž by tomu věnoval jakýkoli čas na "nácvik". Teď by to pochopitelně bylo o dost slabší, protože ty dementní rozbory už ve škole pár let nemá, tudíž je dávno zapomněl, ale dokud byl na ZŠ, nevěnoval "přípravě" na češtinu ani deset minut (mimo školu, jestli něco dělali tam, to nevím). Ani na přípravné kurzy z češtiny nikdy nechodil. Jen na matiku. A přesto byl výsledek u přijímaček úplně opačný, než by "z logiky věci" měl být.
Odpovědět