Re: Průhlednost přijímacího řízení na SŠ
Jsem asi naivní, ale řekla bych, že školy si ten pohovor dávají k přijímačkám proto, aby se uchazeč mohl projevit i jinak než zaškrtáním Cermat testů. Jak psala Delete, dnes je většina děcek na testy připravená a přestávají být jediným kritériem výběru.
Na pohovoru je vidět, jak je dítě schopno reagovat, jak se projevuje, jaké má zájmy, může tam padnout třeba anglická otázka... Často u pohovoru bývá kromě učitelů i student vyššího ročníku, někde se pohovor natáčí. Nemyslím si, že je to špatná cesta. Určitě lepší jako vědomostní test, kdy po covidových letech můžou mít některé děti ve všeobecném přehledu mezery.
Dítě, které je vyloženě introvertní, trpí trémou a nedostane ze sebe souvislou větu, by mělo mít šanci sepsat krátkou esej nebo odpovědět na otázky z pohovoru písemně.
Výsledky svých dětí na PZ jsem brala tak, jak přišly, neměla jsem potřebu prozkoumávat body ani testy. Mladší syn se po prvním kole nedostal ani na jeden gympl, až na odvolání a v druhém kole na jinou školu, takže si nakonec mohl vybrat.
Odpovědět