24.5.2024 17:52:24 Hanka 75
Re: Svatá
Lexi,
film jsem neviděla, jen četla o čem je a různá hodnocení - a proto jsem na konec neměla ani chuť se na něj koukat. Úplně s tebou souhlasím, lhát je v tomhle případě špatně, stejně jako účel světí prostředky. Hned mne napadlo, že z obdobných důvodů církev roky kryla a postihovala sexuální zneužívání - to je prostě špatně. Pravda je důležitá. Chápu, že se hlavní hrdinka mohla dostat do situace, že vypráví cizí příběh jako svůj a nemám potřebu ji samou odsuzovat, ale odsuzuji to, že to někdo (pochopila jsem, že autor a režisér) schvalují a to mi velmi, velmi vadí. A režisér je katolík jak poleno (v tom špatném slova smyslu pro mne), který ctí autority církevních hodnostářů, přesně si umím představit, jak s tím harmonizuje poselství tohoto filmu, pravda není důležitá, důležité je nepošpinit církev, ctít její autoritu atd. apod.
No a jak píši film jsem neviděla, ale to negativní by hlavní hrdinka mohla zčásti přebýt tím, že by veškeré finanční prostředky ze sbírky, z níž jak jsem pochopila profitovala ona, určila obětem gulagů a ve chvíli, kdy její finanční zisk z celé akce by byl nulový, její jednání by to opět posouvalo do trochu jiného světla.
Odpovědět