A to píšu jako někdo, kdo je z fakt velmi nízkopříjmové rodiny (matka samoživitelka + 3 děti blízko věkově od sebe... - tj. když jsem šla na VŠ, tak ještě všichni pěkně nezaopatření...). HOlt studenti nejsou (nemají být) rozmazlené květinky. Studentský roky vždycky byly (i) o oblečení ze sekáče, hrnci boršče na 3 dny a bydlení 4 v jednom malém sdíleném bytě.
Pokud někdo může dítěti dopřát na VŠ "lepší standard", tak je to jistě fajn.
Popravdě, můj chudý studentský život na VŠ ve vzdáleném městě bych nikdy nevyměnila za (větší) pohodu dětského pokoje.
Myslím, že pražští, ale i brěnští... rodiče si příliš málo uvědomují, že pro spoustu těchto "dětí" je mnohem podstatnější dospělost a svoboda, než "dospělácké kalkulování", že "když půjdeš na VŠ v našem městě, tak nás to jako rodinu vyjde levněji" (což je jistě objektivně naprostá pravda).
Z mé (velmi široké) bubliny vysokoškoláků znám jen jednoho jediného kluka, který fakt nechodil na žádné brigády, ani tu potřebu neměl (subjektivní), protože opravdu dostával (zřejmě) tolik, kolik mu stačilo...
Jo, a pak teda náš velký syn, ale ten je, jak muž říká, v tomhle po své mamince - na mé četné výzvy během jeho VŠ, jestli by nechtěl brigádu, prostě si něco zkusit,..., odpovídal, že on ty peníze nepotřebuje, protože (bydlení+jídlo má u nás-moje poznámka) on ani nic nepotřebuje. Ostatní kluci, chudáci, "na brigády musí, protože mají holku a ta chce třeba vstupenky na Taylor Swift a tak, takže oni musej". Náš chlapeček raději klid, pohodlí a kapesné od táty... No, v tomhle teda fakt není ani po mém muži a nenasál ani nic ode mě, jako od nevlastní mámy... Ale zase se zdá, že chápe, že mu tohle skončí za pár měsíců, studijní výsledky má dobré, tak snad ta promoce jako poslední tečka bude v řádném termínu...
Schválně jsem se koukla, a kolej, na které jsem na VŠ bydlela já, je za 6 000 Kč měsíčně cca. (vč. DPH, píšou). To je podle mě naprosto snesitelná cena.
VŠ holt není "prodloužená střední" a nemá probíhat tak, že dítě bydlí v dětském pokojíčku, rodiče ho plně živí a ono "poslouchá a učí se dobře".
Ona drtivá většina studentů prostě není přímo z Prahy,Brna... či z blízkého prstence, takže to objektivně ani stejně mít nemůže...
Ale jistě, pro opravdu chudou rodinu, žijící takto v univerzitním městě, může jistě jedinou šancí být, že dítě takto studuje. Ale i ti "Pražáci" (a tím nemyslím obyvatelé Prahy, ale ti postojem "Pražáci" - tj. ti - za Prahou končí svět, žijí tam jen socky a dělníci,... + oni se nám sem ti cizáci furt cpou + my máme tak drahé hypotéky, to si oni neumí ani představit..., lítačka je tak strašně drahá... ) by si měli uvědomit, že (a to podstatně větší počet) chudé rodiny jsou i (a zejména) mimo Prahu a to jsou ti, kteří fakt budou mít problém umožnit svému dítěti studovat VŠ.
Tj. běžná rodina nemá problém udržet dítě na VŠ i v jiném městě - holt se děťátko musí i snažit (a místo hanění práce v KFC, že to dítě určitě nezvládne, možná dítěti říct, že spektrum studentských brigád je velmi široké a že se dají zkoušet a střídat, aby se nebálo, že si nic nenajde) - a to, že dítě z pražské domácnosti chce na VŠ mimo Prahu je naprosto přirozené - a konec konců, i kdyby šlo na VŠ do Prahy, tak se nejspíš dříve nebo později bude stejně chtít z toho dětského pokojíčku odstěhovat (a bydlení v Praze bude dražší, než bydlení v jiném městě).
Chudá rodina z Prahy (jiného univer. města) je na tom líp než chudá rodina odjinud... (a výška hypotéky v tom roli nehraje, ona chudá rodina žádnou hypotéku nemá, to se vzájemně trochu vylučuje). Možná si někdo neumí ani dobře představit, co je to opravdu chudá rodina. To fakt nejsou 2 zaměstnaní v Praze, kteří platí hypotéku. Ale pořád je tu i jistá podpora státu/školy - od slevy na dani na dítě, přes přídavky na děti, sociální stipendium, normální stipendium, není to žádný zázrak, ale určitě to určitá podpora je.
Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.
Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti. Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.