5.4.2025 14:09:33 Dari79
Re: Osmileté gymnázium, zhoršený prospěch a přestup zpět na ZŠ
Studium přece není a nemá být o známkách...
Rozdíl mezi základkou a gympl je v tom, že na tom gymplu jsou holt ty studijně šikovnější a nadanější děti, takže se samozřejmě laťka zvedne. Premiant na základce může holt být průměr na gymplu.
Ale hlavně by měl být rozdíl ve způsobu studia...
Prospěch v primě (nebo prváku na střední) se přirozeně zhorší (téměř) každému.
Jde o to, jestli jí to studium (ten způsob) baví, jen se to neodráží ve známkách, nebo jestli trpí i ve škole (mímo testy).
Jestli je problém jen ve známkách, dala bych tomu čas, ono si to sedne + je to o hlavě (přehodit zvyk - nemusím nic dělat, mám samé jedničky, jsem nejlepší ve třídě - na tady jsme dobří všichni, nejlepší tu nebudu, musím holt občas máknout a samý už to nebudou)
Jestli se jí nelíbí škola (vzdělání) jako takové, opravdu není ostuda přestup na ZŠ.
Všude je spousta zkušeností, promluv si s jinými rodiči, kamarády...
- já osobně měla v primě v pololetí i 1 trojku a samé jedničky jsem neměla už nikdy, vždycky to bylo o různém počtu dvojek...
- velký syn měl na víceletém gymplu běžně trojky, ale nikdo si z toho nic nedělal a letos už bude promovat
- neteř - ta byla teda potvora, ta je snaživá a učenlivá a chytrá "holčička", takže ta měla i v primě samý, ale to je pro mě "divná výjimka"
- synovec - ten teda je v sekundě, prospěch je mu celkem putna, takže nějaká ta trojka taky na tom vysvědčení je...
a další a další a další.
Já osobně jsem nechala radši syna na dobré základce, nechtěla jsem pro něj ten změnový stres a školu mají dobrou.
Podle mě je nejhorší, že se furt učí- to je hovadina, to určitě ani na gymplu nikdo nevyžaduje. Neznám nikoho, kdo chodil na gympl (nebo chodí), že by se furt učil, že by kvůli tomu neměl čas na oddech nebo záliby a tak.
Prostě bych na to tak netlačila, zjevně se učí "blbě", když jí ani moc učení se nepomůže k jedničkám. Smířila bych se s tím, že doba "samých" skončila. JEstli se jí škola líbí, je tam spokojená, jen "těžce nese nezvyklé známky", nechala bych ji tam, jen by měla pracovat na té psychice.
Někomu je holt líp být mezi nejlepšíma na základce (třeba že potřebuje být "hvězda") než být průměr na gymplu.
Odpovědět