9.3.2026 20:19:00 monam
Re: Jak vysvětlujete předškolákům smysl práce?
Já tedy u mých dětí, které se stále (opravdu neustále) dohadovaly až hádaly, kdo bude popelářem, zpěvačkou, maminkou, tatínkem, veterinářkou (a tak stále donekonečna, velké bitky probíhaly) vyhlásila, že by bylo fajn, kdyby někdo z nich byl právník. Vlastně jsem to nijak nemyslela, jen mi to už přišlo úmorné (a pak jsem taky nechtěla úplně kývnout na "nemusím se učit, popeláře berou i bez školy").
Spory skončily.
Už se mě nikdo nechodí ptát, zda veterinářka může večer po práci na koncert dělat zpěvačku ani zda může každou středu odběhnout učit do školky.
Nejstarší dítě vyhlásilo, že ono právníkem být nechce, nejmladší chce být youtuerem a ta, která ty spory vyvolávala, chce být právník. Stav klidu zbraní trvá určitě už deset let.
Vlastně mě na tom ničilo hlavně to, že jsem neustále musela (asi nemusela, ale jsem taková) vysvětlovat, že veterinář studuje dlouho, zpěvačka musí taky něco umět, učitelka taky, lékařka že studuje taky hodně dlouho, herečka že každá neprorazí a že je o to velký zájem (a u nás nulový talent). Chtěla jsem, aby chápaly, že existuje něco jako vysoká škola a pro velkou část povolání je třeba se tím směrem vydat, nějaké ty roky věnovat jejímu studiu a že fakt při studiu medicíny nejde si střihnout rok v hollywoodu.
Odpovědět