Re: 8letý gympl a vnitřní motivace dítěte
Napsala bych, ať to rozhodne dítě. Vím, že v 11 letech je takové rozhodování těžké. Jenže i tak by to neměl být spor rodičů, hlavní je ale i tady názor dítěte, které na gymnáziu bude v novém a náročnějším prostředí,
Mám gympl i VŠ a rozhodně nepovažuju osmileté gymnázium ani gymnázium jako takové za jedinou cestu k dobrému vzdělání. A už vůbec ne k úspěšnému životu.
Obecně bych dítěti, které je studijní typ, gympl doporučila. Jenže neznám tvou dceru. být studijní typ není jen o IQ, ale je potřeba i trocha zodpovědnosti a v případě potřeby i "sicflajš".
Vlastní zkušenost nemám, za mě osmileté gymply nebyly. Jako novinka se tehdy objevila možnost jít na gympl z osmičky místo z devítky. Myslím, že jsme byli první ročník, který tu možnost měl. Tehdy jsem se po poradě s rodiči (ti neměli žádné velké formální vzdělání, oba byli vyučení) rozhodla, že nebudu experimentovat a rok počkám na ZŠ. A nelituju toho. Přitom možná by stačilo, abych byla o rok mladší a šla bych z osmičky, kdo ví.
Můj syn byl na škole flákač, takže o gymplu vůbec neuvažoval.
Principielně jsem spíš odpůrce víceletých gymnázií, ale vzledem k realitě našeho školství bych dítěti se studijními předpoklady doporučila jítna osmiletý gympl. S tím, že samozřejmě počítáte s tím, že dítě bude muset víc makat a s velkou praděpodobností bude mít horší výsledky, než by mělo na základce.
Ještě mě napadlo, nemáte v okolí šestileté gymnázium? Dva roky jsou v tomhle věku znát.
Odpovědět