28.5.2026 19:12:20 Dari79
Re: chov králíků
Já jsem vesnická původem i dlouhodobým rodem.
Užitková zvířata se prostě chovají na užitek - práci nebo jídlo. Nevidím na tom nic špatného. Samozřejmě, že v normálním rodinném hospodářství se o ně lidi starají a mají je rádi, to jim ale nebrání je pak sníst...
Já sama jsem ovšem už líný vesničan, takže na dvoře zvířata nechovám, maso kupuju v obchodě, byť je mi jasné, že tam je dodáváno z chovů jiného typu.
Dětství jsem prožila na domácích kuřatech, kachnách a králících a na kozím mlíku z chlívku... Nejím z toho teda jen kachny, ale to ne pro jejich "roztomilost" nebo tak, ale prostě jednak z určitého přejedení a jednak pro určité úkony při jejich zpracování, které jsme jako děti museli vykonávat a které se mi tehdy hnusily.
Rybičky stráví celý život v akvárku, kanárci v kleci, králíci v králíkárně... a nějaký člověk třeba v panelákovém 2+kk. Někdo bude držet kočky striktně zavřené v zasíťovaném bytě, aby je venku nepřejelo auto, někdo je pouštět ven, protože to milujou, přestože je auto může zajet...
Jsem v pohodě s každým přístupem - vlastně asi nejvíc mi vadí "měšťácký" přístup - fuj, já bych v životě ..., ale přitom normální nakupování v supermarketu...
A jednoznačně - kdo chová zvířata na maso doma, tak se k nim rozhodně chová násobně líp, než někde ve velkovýkrmně... A o smyslu života u zvířat - o tom bych snad ani nepřemýšlela...
Odpovědět