Petr, 36 |
• |
8.5.2001 3:32:52
O zdravé výživě se na Rodině dost diskutuje, takže další příspěvek do diskuze. Víte skutečně, co jíte? Chutnají Vám párky? A víte, jak se vyrábějí? Nedá mi to, abych zde neuvedl následující:
Malá chuťovka pro milovníky "obyčejných" párků Následující receptura na obyčejné párky byla získána od nejmenovaného pracovníka jedné rakouské firmy, která vyrábí uzeniny na objednávku a podle cenových požadavků supermarketů a hypermarketů v ČR. Pokud byste v receptu marně hledali maso, nespletli jste se, skutečně tam žádné není. Receptura na 100 kg výsledného produktu: 15 kg SEPARAT (kostní moučka - byla zvířátka před zpracováním kontrolovaná na BSE? MVČR a STS jistě rádi doloží odpovídající certifikáty ;-) 26 kg SÁDLO 10 kg KŮŽOVÁ EMULZE 6 kg A-GEL (chemie) 6 kg ŠKROB 22 kg LED (strouhaný pro spojení směsi) 1,9 kg SOLI 2 kg SÓJA 1 kg EMULGÁTOR 1,1 kg KOŘENÍ a BARVIVO Výsledkem je 100 kg růžovoučkých párečků. Dobrou chuť Vám přejí "SPOJENÉ KAFILERIE, a. s." Zaslal J. D., člen ohz. Děkujeme. Zdroj www.ohz.cz (Stránka Ochránců hospodářských zvířat), 5.4.2001 Já už několik let párky ani salámy nekupuji (snažím se jíst zdravě), ale po přečtení této receptury se mi chtělo zvracet. A upozorňuji, že to není žádný vtip! |
• |
15.3.2000 23:44:23
Dobrzy den,
rad bych vyjadril svuj nazor na vas prispevek. Nesouhlasil bych s tvrzenim, ze kazdemu vyhovuje neco jineho, coz zduvdnujete rozclenenim podle jejich krevnich skupin a z toho vyplyvajici doporucenou vegetarianskou nebo jinou dietu. Vsichni tito lide lisici se krevnimi skupinami a jiste i jinymi ukazateli maji ale shodnou anatomii, i shodnou anatomii traviciho traktu, maji shodnou stavbu lebky apodobne. Coz je predurcuje pouze na prijimani bezmase stravy. Znaky, ktere cloveka radi bezi bylozravce jsou tak vyrazne, ze nemohou stat "pod" krevnimi skupinami. Uceleny vycet techto znaku je rozsahly a je mozne si jej precist na Vegetarianskach stankach www.veg.cz, dovolte mi, abych jako priklad zde uvedl, jak muze stavba dolni celisti fungovat jako bylozravecky anatomicky rys. U bylozravcu je spodni celist zalomena tak, ze celistni kloub se nachazi nad rovinou zubu, to proto, aby pri skousnuti doslo k plosnemu setkani horni a dolni celisti. To proto, aby mohly byt drceny casti potravy, ktere jsou dale smichavany se slinami. Zaroven je spodni celist zavesena na velice volnem celistnim kloubu a ej ji umoznen pohyb do stran, coz napomaha drceni potravy - spolu s plochymi stolickami. U masozravcu je spodni celist prima a s horni spojena velice prostym a silnym kloubem. Vznikaji z celisti jakesi nuzky, ktere strihovym pohybem na sebe ve smeru odzadu dopredu dosedaji a jehlancovitymi zuby (i stolicky) strihaji maso. Na tomto pohybu se ucastni velmi silne vyvinute svaly, kterym zmineny pevny celistni kloub tento pohyb vubec umoznuje.. Neni zde prostor na dalsi popisovani, ale myslim, ze je patrne, ze tyto znaky jsou nadrazeny krevnim skupinam, nebot primo fyzicky souviseji s prijimanymi: masem nebo rostlinnou stravou. Zdravim vas vsechny srdecne! |
• |
15.3.2000 23:14:21
Doby den,
s radosti jsem objevil vicemene nahodou tuto zajimavou diskusi, rad bych zde jen upozornil na zajimave anatomicke rysy, ktere cloveka jednoznacne zararuji mezi bylozravce. To je mj. take velmi padny duvod pro vegetarianstvi, nebot se ukazuje, ze zkratka s masitou potravou lidske travici ustroji neumi vubec zachazet - jak potom mohou lekari, kteri anatomii jiste studovali masitou stravu doporucovat? (bez ohledu na vek). Clanek o strovnavaci anatomii je k disposici na Vegetarianskych strankach, ktere zakladame, jejich adresa je www.veg.cz At se Vam dari! |
• |
11.3.2000 23:08:25
Milá Jano,
dovedu si představit, pod jakým jsi tlakem milujících příbuzných. Jsem lakto -ovo- vegetariánkou a mám krásnou zdravou 9 měsíční holčičku. Můj příběh o začátku těhotenství je velmi podobný tomu Tvému. Když se o mém způsobu stravování dozvěděla gynekoložka, málem dostala infarkt a vyhrožovala mi, že budu mít hypotrofický plod. Na můj dotaz, kolik viděla dětí vegetariánek odpověděla, že sice žádně, ale že stejně nemůžou být v pořádku. Její dcera prý jedno viděla, a to v 8 měsících ještě nesedělo. Argumentovala, že kde by kulturisti vzali svaly bez masa! Paní doktorka byla evidentně vedle, protože každý, kdo chce nabrat svalovou hmotu si dá raději broskvový kompot s těstovinami než biftek. Našla jsem si lékařku, která viděla zdravých vegetariánských miminek dost. Těhotenství jsme prožily v pohodě, neměly jsme žádné zdravotní komplikace. Také si s mužem necháváme dělat pravidelně krevní obraz. Oba ho máme samozřejmě v pořádku. Železa máme vždy nad normu, já teď "pouze" v normě. Vendulka je spokojené zvídavé šikovné batolátko.Nemáme důvod měnit svoji stravu, plně nám vyhovuje. Jani, držím Ti palce, abys měla odvahu držet se svého vnitřního přesvědčení (ať je pro maso nebo ne). Tvoje okolí chce pro Tebe i miminko to nejlepší, ale nutně to neznamená, že mají pravdu. Pro většinu lidí jsou nové myšlenky, cesty, ... ohrožující.Výroky typu- za nás to nebývalo.., ale vždyť naše babičky taky krmily .. a jak byly panečku děti zdravé..- jsou ubíjející a nedají se zpravidla vyargumentovat. Přeju Ti hodně štěstí Lenka |
• |
8.3.2000 13:02:43
Jsem spolu se svou rodinou dlouholetým laktovegetariánem (bez vajec a alkoholu). Bude to asi kolem osmi let co jsme nejedli moso. Moje dcera ho ve škole občasně jí, ale než začala chodit do školy, vůbec nevěděla, co maso je - a že by to šlo také jíst. Její inteligence je nadprůměrná a je bez zdravotních potíží které pronásledují její vrstevnice. Některé běžné infekce přímo "odráží". Nemáme se způsobem našeho stravování vůbec žádné problémy. Spíš s hloupostí lidí. V zásadě jsme zdravější, než naše okolí. Já osobně jsem celý předchozí život trpěl vážnými alergiemi (senná rýma až s astmatickými projevy od dětství do 40-ti let) a během jednoho roku, když jsem přestal jíst maso a pít alkohol, sem se těch (strašných)potíží zbavil. Jsou zcela pryč! Nesouhlasím s tím, že vegetariánství (v jeho různých formách) je nepřirozené. Nepřirozené je být "masožroutem".
Pochopitelně, že ti co sami jedí maso, budou požívání masa pokládat za "normálnost". Jejich normálnost však vyplývá pouze z množství a jejich početní převahy (v tomto kraji, kde je až extrémní množství požívaného masa každodenní normou - ukazatelem normálnosti). Jsou jiné země s jinými zvyky, tradicemi a kulturou. I já jsem názoru, že jíst tělo jiné bytosti je zrůdné - až obludné. Domnívám se, že stravování a s ním spojený životní styl patří do sféry odvěké lidské kultury. Je to však věcí každého z nás. Tolik můj příspěvek. |
Radana |
• |
28.1.2000 11:54:13
Jste-li lakto-ovo-vegetariánkou,myslím si,že není důvod k velkým obavám ani v těhotenství.V zásadě jde o to,aby tělo dostalo živočišné bílkoviny-a to v mléce a vejcích dostane,obdobně jako některé vitamíny.V případě vitamínů existují i preparáty,nicméně radši po poradě s lékařem.
|
• |
26.1.2000 14:06:22
Milá Jano,
i já jsem jednu dobu byla nadšenou a úplnou vegetariánkou. Bylo to po škole, htlala jsem knihy Fit pro život a knihy manželů Červených. V době, kdy jsem taky měla možnost chodit na báječné vegetariánské obědy a bylo mi skvěle. Jenomže pak jsem se vdala a přestěhovala a rázem bylo po nadšení. Manžel je zarytý masožravec, nicméně moje názory respektuje, protože ví, že svoje maso vždy dostne. Horší byly a jsou neustálé boje s jeho rodinou, která něco takového naprosto neuznává. Když jsem byla nucena vařit si sama, už to taky nebylo ono a časem jsem se podvolila občasné konzumaci kuřecího a rybího masa. A taky mi to vyhovuje. Už dávno jsem pochopila, že nemá smysl bojovat proti názorům masožravců. Oni nepochopí, že někomu může být lépe a lehce bez masa... Zrovna včera jsem si koupila knihu Výživa a krevní skupiny a na posezení ji doslova zhltla. A hle, co jsem se nedočetla! Že moje krevní skupina k životu naprosto nepotřebuje maso, že jí naopak škodí. V tu ránu jsem si vybavila už své dětství, kdy jsem odmítala maso a některé další potraviny. Takže jsem se vlastně stravovala instinktivně, což mě velmi potěšilo. Ale taky jsem pochopila, že někteří lidé maso k životu prostě nutně potřebují... A tak si s klidem v duši budu jíst to, co chci a co mi chutná a nadále budu doma vařit dvojí jídlo... Nemyslím si, že by děti vegetariánů byly nějakým způsobem handicapované. Ale zároveň zastávám názor, že (až budou větší) je není možné do čehokoliv nutit. Ať si sami vyberou, co jim chutná a dělá dobře (a myslím, že děti to poznají). Pokud je strava opravdu pestrá a člověk se cítí ve formě, není žádný důvod se znepokojovat. Myslím, že je nutné respektovat a poslouchat, co říká naše tělo. To je totiž věc, která se v civilizovaném světě hodně rychle ztrácí. Takže nedejte na řeči a "zaručeně dobré rady", každému vyhovuje něco jiného. Držím palce! Iva |
• |
26.1.2000 10:19:18
Jsem vegetariánkou asi 8 let. Přesněji lakto-ovo-vegetariánkou. Cítím se zdravotně velice dobře. Dle rozboru krve mám vše v pořádku. Mám pouze nízký tlak, někdy hodně nízký, ale problémy nemám. Když se mi mimořádně motá hlava, spraví to šálek kávy s mlékem a tatranka.
Maso jsem přestala jíst proto, že jsem chtěla zhubnout. Povedlo se. Dokonce i moji rodiče při této bezmasé dietě zhubly (taťka 20 kg a mamka 17 kg). Teď ale maso jí normálně. Problémy jsou pouze, když jdeme k někomu na návštěvu a oni nejsou ještě zvyklí - nebo nevědí, že maso nejím. Toto se mi stalo na návštěvě u manželových rodičů: na večeři byla čočková polévka. Po první lžíci jsem poznala, že je v tom uzený vývar. Protože tito lidé jsou velmi hodní a jinak respektují mojí stravu, vyvařují pro mě vždy zvlášť, bylo mi hrozné jim říct, že to jíst nebudu. Rychle jsem to do sebe naházela. Celý večer jsem byla psychicky naprosto na dně, brečela jsem a brečela. Dále jsou problémy s dovolenou. Musím si vybírat dovolené, kde jsou švédské stoly nebo kde si člověk vaří sám. Ale to pak není dovolená. Čeho se však hrozně bojím je těhotenství. Jsem povaha, že se nechci s nikým hádat. Už v průběhu těchto osmi let mi lidé říkají, že se maso musí a že budu mít nemocné děti. Když mi o zdravosti masa říkají cizí lidé, nechávám to plavat. Horší bude, až mě budou přesvědčovat mí nejbližší. Již jsem sháněla informace o vlivu vegetariánství na plod. Lékaři vesměs tvrdí, že alespoň bílé maso a ryby jsou nutné. Jeden lékař mi dokonce napsal, že je to pouze módní záležitost, a aby se mi vrátil rozum. Ostatní lékaři, kteří mi napsali byli velice slušní a zodpověděli mi veškeré dotazy. Vegetariáni, kteří se mi ozvali zase tvrdí, že tato strava neškodí a že děti vegetariánů jsou i větší a silnější. Vím, že je blbost řídit se podle někoho. Ale co je správné? Nejsou žádné statistiky, že se vegetariánům rodí nemocné děti. Prosím Vás tedy o názor na tuto problematiku. Prosím o Vaše zkušenosti. Všechny Vás moc pozdravuji, přeji mnoho šťastných dní a hodně radosti. Jana. |
Irena |
• |
24.1.2000 10:27:42
Ahoj, dekuji ti za reakci na muj dotaz. K tomu kopci koreni - nikdy jsem prilis nekorenila a maso mi chutnalo, bastila jsem vsechno (i kdyz nejradsi samozrejme drubez a ryby, ale nepohrdla jsem ani veprovym), rizky i salamy, studenou veprovou konzervu na chleba, proste maso v jakekoli podobe. Ted ho sice taky snim, ale nemam z toho zadny pozitek, proste mi to opravdu nechutna. A kdyz uz, tak to proste musim zasypat nejakym vyraznym korenim - chilli, cesnek, paprika apod., aby to dostalo nejaky smrnc. Verim, ze se mi za cas chut zase vrati, ale ted bych tedy uvitala nejake ty nabizene receptiky.
Diky Irena |
• |
22.1.2000 0:01:00
Mila Ireno,
Mozna prave proto, ze pri uprave masa pouzivas "kopce koreni", Ti maso nechutna, ba primo zapacha. Ani my nejsme zadni velci masozrouti, ale cervene maso rozhodne mame tak jedenkrat tydne, zrovna tak jako rybu nebo kure. Dalsi dny jsou potom vicemene vegetarianske (zeleninove polevky, rizota, bezmase testoviny a hlavne hodne salatu). Jestli mohu doporucit jak upravit dobre maso, tak ja mam nejlepsi zkusenosti s grilovanim. Nepouzivam zadne koreni, zadny tuk a dokonce ani sul. Maso je stavnate a vevnitr ruzove a ma svoji prirozenou chut. Nejlepe pouzit teleci nebo hovezi, zalezi spis na kvalite nez na kvantite. Salamy ani jine uzenarske vyrobky nekupujeme. Tahle rada plati ovsem pouze tehdy, je-li Tva nechut k masu dana jeho nedostatecnou kvalitou nebo nevhodnou upravou. Jestli jsou Tvoje duvody prestat jist maso spis eticke, potom nejsou moje rady asi prilis uzitecne. Mam i spoustu receptu na bezmasa jidla, tak kdyz tak napis a ja Ti nejake poslu. S pozdravem, Marketa |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.