| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Porod doma v Čechách (v Praze)

[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 110 [Dalších 40 >>]
25.7.2002 20:33:39
Ahoj Evo,

jak už jsem několikrát psala, nejsem porodní asistentka, ale dětská sestra, což je přeci jenom rozdíl. Tím chci říct, že odpověď na tvoji otázku se můžu jenom dohadovat.

O gestóze vzniklé v průběhu porodu jsme se neučili, takže budu vycházet z gestozy v třetím trimestru. Pokud vím, jedná se o vážný stav, který může vést i ke smrti a bývá důvodem k ukončení těhotenství. Na druhou stranu nebývá nutné těhotenství ukončit okamžitě císařským řezem, pokud je plod hodně nezralý, podávají se nejdřív léky k rychlejšímu dozrávání plicní tkáně. Zrovna tak bývá možné i s diagnostikovanou gestozou rodit vaginálně. Z toho mi vyplývá, že pokud se gestoza objeví v průběhu porodu, těch dvacet minut na převoz z domova do nemocnice se najde. Při porodu doma nebo v porodním domě bývá s ženou porodní asistentka, která sleduje její stav, a protože je tam jedna asistentka na jednu rodičku, sledování bývá přeci jenom intenzvinější než v nemocnici, kde mají asistentky víc práce. Ale zrovna tohle je opravdu jenom můj dohad. Pokud chceš nějakou přesnější informaci, zkus se zeptat Edit, ta momentálně žije v Británii a je ve spojení s PA, která dochází k porodům doma a probírají spolu, jaká rizika jí hrozí doma i v nemocnici a jak se řeší. Mám pocit, že snad teď je na dovolené, takže nevím, nakolik si téhle diskuse všimne, ale dá se tu najít její mail (Ed a květinka Polinka).

A komplikace obecně. Doma samozřejmě mohou vzniknout komplikace, které se pravděpodobně nevyřeší - třeba embolie. Mimochodem, embolie ti hrozí i po úraze, operaci nebo při užívání hormonální antikoncepce. I v nemocnici je to obtížně (a ne vždy) zvládnutelný stav. Nicméně v nemocnici ti zase hrozí rizika, která by ti nehrozily doma, třeba z nadužívání zdravotnické techniky. Například bývá uváděno, že polovina císařských řezů, která jsou dělaná z důvodu špatného CTG, jsou prováděna zbytečně, no a císařský řez zase znamená někoikanásobně vyšší riziko úmrtí pro matku než porod vaginální... Takže si myslím, že pro zdravou ženu neexistuje zcela bezpečné místo porodu, ani doma ani v nemocnici, takže by se měla rozhodovat dle svého životního přesvědčení. Někdo se cítí lépe doma, jiný v nemocnici.

Jinak PA, které doma rodí, udávají, že většina komplikací buď přichází plíživě, takže je čas ženu převézt do nemocnice, nebo se jim prostě předchází tím, že se uměle nevyvolávají (porod se nechá plynout přirozeně, protože každý zásah do porodu vyvolá nějakou odezvu organismu). Pokud vím, bývá udáváno zhruba 10-20% převozů do nemocnice - převáží se totiž i při každém sebemenším podezření, byť by se potom žádná komplikace neměla vyvinout. V tomhle čísle jsou i převozy, když žena potřebuje tišit bolesti léky. Jinak asistentky sebou mívají pohotovostní kufr, obsah se samozřejmě liší podle státu. Zpravidla mívají věci vhodné ke kříšení novorozence, ošetření nastřižení či natržení a nějaké léky, které je možné použít v akutních situacích (třeba na zastavení děložních stahů).
Jinak samozřejmě mají pomůcky k ošetření novorozence či sledování jeho srdečních ozev, tonometr na měření tlaku a tak.

U porodních domů je situace trošku jiná, tam pro případ komplikací bývají vybaveni lépe, třeba tam bývá možné provést třeba i klešťový porod. Ale samozřejmě, situace se opět liší podle států či porodních domů, zřejmě i podle toho, zda jsou umístěni v areálu nemocnice nebo mimo a tak.

S.
Eva, dvě děti
  • 
23.7.2002 22:11:12
Sylvie, nechci se s Tebou vůbec dohadovat na téma porodních domů nebo porodů doma. Kdybych teď čekala první dítě, určitě bych chtěla rodit doma, protože jsem se nejvíc bála pobytu v porodnici. Asi jsem divná, ale porodní bolesti mě až tak neděsily, taky to nakonec tak dopadlo. Porod byl jako nic, proti tomu všemu okolo. Chci se ale zeptat, jak se řeší komplikace, které se stanou až během porodu, jestli má maminka zajištěnou nějakou odbornou pomoc. Ptám se proto, že jsem první těhotenství měla podle všech vyšetření bezproblémové, ale pak se mi rozjela už na sále gestoza ( teď jsem zase četla preeklampsie, tak nevím, abych to nezmotala ) a dodatečně jsem byla ráda, že tam ti doktoři jsou. Můžeš mi odpovědět ( nebo někdo jiný ), co by se dělalo v těchto případech ?
Díky, zdraví Eva
23.7.2002 19:13:02
Jano, celkem nechápu, proč sem pletete plat??? Samozřejmě, porodní asistentky mají málo, lékaři mají málo, sestry mají málo, učitelé mají málo... a tak by se dalo pokračovat. To je přeci všeobecně a chronicky známá věc, ale tím spíš by vám měl vyhovovat systém, ve kterém fungují soukromé porodní asistentky. Protože

1. pokud samostatné - soukromé PA přeberou část zdravých rodiček, státním PA v nemocnicích ubyde práce (či spíš budou mít na rodičky víc času, protože nebou nucení pobíhat mezi několika dalšími),
2. což zajisté ocení i rodičky v nemocnicích, protože se jim PA budou moci dostatečně (nebo minimálně víc než dosud) věnovat,
3. spokojené by měly být i ty, kdo si zvolí svoji vlastní PA, protože budou rodit s tím, s kým chtějí,
4. a konečně pokud státní PA budou mít pocit, že je stát šidí či nedoceňuje, nic jim nebude bránit, aby si na vlastní kůži vyzkoušely, zda jsou opravdu tak profesně dobré a empatické, aby si dokázaly jako soukromé PA vydělat víc.

Ale samozřejmě, takový systém může začít pořádně fungovat až ve chvíli, kdy se na něm budou podílet i zdravotní pojišťovny, a ne aby jako dosud dávaly od práce porodních asistentek ruce pryč (aspoň v Praze mi PA říkaly, že návštěvní službu po porodu neprovádí, protože s nmi pojišťovny nechtějí uzavírat smlouvy). Prostě těch zmiňovaných šest tisíc za porod a poporodní návštěvy soukromové PA klidně dám, je to suma, kterou pojišťovna vyplácí za porod a následný pobyt ženy v nemocnici, takže se nejedná o částku nijak přemrštěnou. Jenom mi připadá nespravedlivé, když si platím zdravotním pojištění, tak aby se pojišťovna na mne snažila ušetřit jenom proto, že mi nevyhovuje systém ústavní porodní péče. Nechápu, proč by pojišťovna měla ušetřit deset tisíc (ty zbývající čtyři jsou za pobyt novorozence) a já si veškerou péči musela hradit sama? Připadá mi rozumné platit doplatky, které třeba bude PA požadovat, ale pokud bych musela platit úplně všechno, cítila bych to jako diskriminaci.

S.
Jana, por.as.
  • 
21.7.2002 18:24:52
Abych si nerejpla... :)
Me by totiz zajimalo kolikrat povolani tech, kteri sem prispivaji svymi clanky a jsou hrozne chytri, co se porodnich asistentek tyce.
Momentalne mam co delat, abych neusnula, protoze jsem z prace tak utahana, ze sotva vydrzim i jen sedet... uz dost surfovani, jdu spat. Mejte se hezky.
no, neda mi to, jeste vypustim par, byt mozna uz zmatenejsich, myslenek...
myslim, ze chodit k porodum doma by se mi mohlo financne fakt vyplatit. K tem 8500,- hrubyho v nemocnici. Co myslite, ma moje kamaradka coby recepcni ve trihv.hotelu na okraji Prahy s platem hrubeho 14500,-vetsi odpovednost nez ja?
A jestli si myslite ze jo, tak vam snad pichnu do zadku celaskon.... :)))
... proboha, delam si srandu, doufam, ze se toho nechytnete.... :)
Fakt si myslim, ze za tu zodpovednost bysme mohli mit v tom zdravotnictvi trochu vic penez... Prumer nam "kazi" nasi reditele a mluvci nemocnic, nebo se tito do toho nepocitaji? - no zkratka "hlavouni", kteri berou o toooolik vic, ze pak do novin napisou, ze sestra ma 13000,-hrubyho. V prumeru. no to je kravovina... nase stanicni ma 11000,-... to se moc vejs nedohrabu, asi pujdu lidem noupat obliceje, udelam si kosmeticky nebo jiny kurs.....
Ale kdyz ona me tahle prace porad fakt dost bavi......
21.7.2002 18:05:34
Pokud vím, tak v zahraničí, kde je obdobné procento porodů doma, jako by se očekávalo u nás (do těch max. 5%, spíš míň), k porodům doma chodí samostatné porodní asistentky, které pracují "na živnosťák". Často zároveň bývají buď zaměstnané v nemocnici na částečný úvazek (jako to třeba zmiňovala Renata v rozhovoru o svém porodu doma), nebo tuto službu poskytují v rámci služeb porodních domů. Asi záleží na tom, jak moc má PA klientek pro porody doma, jestli si troufne být jenom pro ně, nebo jestli to má jenom jako doplňek třeba právě pro práci v porodním domě.

A ty doplatky - pokud vím, tak v Německu či Rakousku doplatky za porody doma bývají běžné (pozor, nikoli plná platba - pokud PA stačí úhrada od pojišťovny, tak další doplatek vyžadovat nemusí). V Čechách, když jsem se o to jednou zajímala, tak mi bylo řečeno, že některé PA porod doma odvedou zdarma (třeba v rámci poplatku za kuz) a byla zmiňovaná taky jedna, která si za něj nechala platit asi šest tisíc - čili zhruba sumu, kterou bych platila svému gynekologovi, kdyby byl přítomný u mého porodu. Do které kategorie patří pí Štromerová, to opravdu nevím, můžete se zeptat přímo jí, pokud máte odvahu si na tohle téma popovídat s odborníkem a ne jenom rejpat :o) Každopádně pokud se pan Radovan s manželkou rozhodli zaplatit si, byla to jejich vůle. KOnečně, za porod si platí i jiné ženy, než ty, co rodí doma, i když třeba neplatí přímo péči lékařů, ale třeba hotel ve Vrchlabí... Teď je otázka, co by pro nás vyšlo levněji :o))

S.
Jana, por.as.
  • 
21.7.2002 17:46:16
tak me pobavilo srovnani, ze je levnejsi 1 porodni asistentka, ktera lita v terenu a rodi zeny doma, nez pobyt v nemocnici. Nejlepe vsichni by chteli rodit doma, ale me by tedy zajimalo, jestli by se mi tim zvysil plat a pod kym bych vlastne pracovala?nebo bych byla OSVC? :)zajimalo by me, jak platili Jana a Radovan Zuzane Stromerove a kolik za porod doma dostala. Ale to jsem moc zvedava a takovy veci se nerikaj...
17.7.2002 14:43:23
A co kdyby jsi se zeptal treba v nejakem CAP, tam je maji..urcite ti poradi :-))
Ahoj Patricie
Lubylu
17.7.2002 11:44:47
Lukasi,

no tak ze 400 to jsou 4 rodicky, chybicka se vloudila, ta jedna nula mi vypadla, samozrejme i ze 400 rodicek je zajme 4% dost velky - za nynejsich podminek.

A ze prehlizim rizika, ktera se mohou prihodit protoze jsem skalni zastankyne prirozenych porodu? Primo z ust me PA cituji - porod doma pro zdravou rodicku je bezpecnejsi nez porod v nemocnici. O rizicich jsem informovana a zvazim, zda jsou natolik velika, jestli je treba se obavat.
Hadat se tady s tebou o tom, ze mi nejvice zalezi na zdravi meho ditete a zdravi mem, tudiz mam uz dopredu zjisteno, jaka rizika se mohou prihodit a jak se budou resit. Ma PA nebude placena ani 50 liber ani mene proto, ze mi bude asistovat pri porodu doma. Neni to zadna extra umelecka prace - proste asistuje porodu ale v jinem prostredi. Tudiz dostava stejnou tydenni mzdu at uz asistovala v porodnici nebo kdekoliv jinde. Proc sem porad vtahujes to, ze by za mizernou mzdu nikdo k porodu doma nikdo nesel?
Zdaleko to neni tak cerne, jak se nam tady snazis namluvit ty.

Takze prosim dost vymluv!!

A realitu ceskeho zdravotnictvi neprehlizim, pokud tam pracuji skalni zastanci nemocnicnich porodu jako ty, tak moc vyhlidek pro lepsi budoucnost alternativnich porodu v kazde nemocnici asi neexisuje.

Ed

16.7.2002 23:38:25
Holandsko vynech, to je v tomhle trochu mimo naši realitu, spíš se zaměř na ostatní státy, kde porody doma fungují s obdobným procentem, jako by to bylo u nás - Německo, Rakousko, USA - pokud bych měla jmenovat ty, o kterých něco aspoň minimálně vím. Jinak jich je samozřejmě daleko víc :o) Jinak ani v Holandsku není žádná "speciální záchranka", když si přečteš můj rozhovor s Darinou, která tam porodila už dvě (nebo teď možná tři?) děti, tak píše, že ve větších městech mají některé sanity inkubátor, v těch menších většinou ani ne, ale že stejně většina rodiček s problémem stejně jezdí do nemocnice autem... Ten příspěvek o záchrance s anesteziologickým týmem, pokud myslíme oba stejný, si vybavuji, ale nikde se mi ho ověřit nepodařilo, každý nad tím vrtěl hlavou - a to jsme jeden čas holandskou PA s dlouholetou praxí měli v rodině (maminka bývalého manžela mé sestřenice).

Je mi jasné, že v nemocnici 2400,- padne za oběť všem zúčastněným, či přesněji schlamstne ji nemocniční ekonomika a personál z ní nic nemá, kromě přerozdělení na měsíční platy, ve kterých počet porodů roli nehraje. ale nevidím důvod, proč by se o ty peníze měla s někým dělit asistentka, která si porod ženy odasistuje sama :o)

Já sama nemocniční porody s lékařem za špatné nepovažuji, kdyby to ovšem nebyla jediná varianta, kterou mi stát nabízí. Za zvrácené považuji, že ženy nemají možnost volby co do typu péče, jakou si u porodu přejí - porod doma, porod v porodním domě, porod s porodní asistntkou v nemocnici, ambulantní porod, porod s lékařem...

Když si vezmu, jaké představy o porodu mám já a jaké mi nabízí české zdravotnictví, to je nebe a dudy. Už jsem to tu několikrát psala - je mi naprosto jedno, jestli budu rodit s lékařem nebo PA, důležité je, aby respekovali má přání a zajistili mi komplexní péči v těhotenství, během porodu i v šestinedělí, a abych pár hodin po porodu (klidně v nemocnici) mohla odejít domů a přitom jsem věděla, že o mne i o dítě bude postaráno. Když to vezmeš z tohohle hlediska, neumím si představit, jak lékař-porodník mě zasvěcuje do péče o novorozence, to mi moc zavání sesterskou prací a považovala bych to za degradaci jeho vzdělání. Mezitím co porodní asistentka tohle zvládá, zrovna tak jako by měla zvládnout poznat, zda můj poporodní stav je normální, nebo jestli je potřeba případné konzultace s lékařem. A pokud je PA schopná vést i porod a v těhotenství mě na ten porod připravit, tak je pro mne výhodnější žádat u porodu ji, než lékaře, který sice vyřeší komplikace (které ani nemusí nastat), ale na druhou stranu nedá mi ani základní věci, které očekávám.

A o tom, že lékař zvládne i porod bez komplikací - promiň, ale v tomhle se neshodneme. Kolik českých porodníků zvládá porody dle doporučení WHO??? A kolik je proti tomu těch, co tvrdí, že to nejde, je to nesmysl, je to hazard? První, co u mého porodu doktoři dělali, bylo, že mě chtěli "preventivně léčit", což je něco, na co si z různých koutů naší vlasti stěžuje podstatná část těch, které si přály rodit přirozeně. Konečně, jak už jsem tu taky mockrát citovala čísla z výzkumu ag. STEM, který se dá najít i tady na Rodině - bez preventivních zásahů porodila zhruba třetina žen z těch, co si tak přály. To nesvědčí zrovna o tom, že by lékaři byli kdovíjak schopni vést nekomplikované porody.

Prostě tohle se obtížně vysvětluje, to je o životních názorech a zkušenostech. Ani manžel ani já nepatříme k těm, co by byli u lékře pečení-vaření a pokud máme možnost volby lékaři se vyhnout, tak tak učiníme. A není to z nějaké nenávisti k nim, zkrátka pokud to jde zařídit tak, abych je nepotřebovala, tak proč je vyhledávat?

Ta porodní stolička - nevím, chtěla jsem Alešovi napsat, že ji k porodu ZAPůJČÍ Hnutí za aktivní mateřství, ale pak jsem koukla, že adresa je zřejmě na nymburskou nemocnici (? - pokud si pamatuji dobře), takže nejspíš stojí o jiné informace, než co mu mohu poskytnout.

S.
16.7.2002 22:58:08
Poslední odstavec mě uklidnil. Proč si nepřiplatit?
Ale ano, když se bude připlácet proč ne. Mluvil jsem o tom, že platit to ze zdravotního pojištění by bylo nereálné.
2400 je včetně ostatních nákladů a pro celý tým. 240,- na hodinu se ti pak rozplyne před očima.
Fungující systém lékařské péče o rodičky nepovažuji za tak zvrácený jako vy a také si nemyslím, že by porodní bába byla lepší porodnicí než lékař, či lékařka. Porod bez komplikací zvládne lékař taky a navíc si poradí i s většinou komplikací, tak proč ten názor, že péče porodní asistentky musí být vždy lepší?
Ve své kalkulaci jsem předpokládal, že podobně jako je tomu v Holandsku (ak jsem se zde dočetl) by existovala taková porodnická záchranka, která by mohla v případě vážných komplikací zasáhnout přímo na místě.

L.
P.S.: Nevíš kde by Aleš sehnal tu stoličku, na které chce rodit?
[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 110 [Dalších 40 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.