| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak bylo nakonec dobře, že jsem o kojení nic nevěděla

[<<Předchozích 100] Příspěvky 101110 z 147 [Dalších 37 >>]
Markéta
  • 
23.2.2007 20:07:21
ano, mam stejnou zkusenost. taky jsem cetla, ze to nema bolet a asi bych se desila, ze to delam spatne, ale nastesti mi par dnu pred porodem svagrova jen tak mezi reci (zrovna kojila synka, je mu o 4 mesice vic nez nam) rekla : jo na zacatku, to byl des a bes, zatinala jsem ruku do matrace nebo do zidle vzdycky kdyz se prisal.
bylo to u nas stejne, prvni dva tydny jsem opravdu zatinala ruku do neceho, nebo rovnou zarvala a postupne se to zlepsilo (technika byla spravna, ale bradavky se asi proste musi trochu osoupat). ted jsou nam 4 tydny a jen obcas to na zacatku trochu boli, nez dceruska chytne ten spravny rytmus, obcas se jeste v prvnim momentu prisaje tak silne, ze syknu, ale pak je to hned dobry.
23.2.2007 20:06:14
Já jsem u obou dětí nasadila dudlík ve třech týdnech věku a žádné problémy s kojením nenastaly. Myslím si, že ve třech týdnech se snad už nic nepokazí, pokud je kojení bez problémů.
Mlada
23.2.2007 20:01:03
Také jsme nasadili dudlík asi 3. den po porodu. Původně jsem nechtěla (přestože má dcera - kojená 13m - také měla dudlík hned od porodnice), ale tu noc malý nebyl k utišení. Na novorozeneckém nám půjčili dudlíka, malému už zůstal (na usínání, v noci ho většinou vyplivne). Kojím doteď - 18 měsíců. Možná jsem měla štěstí. Ale spíše mám pocit, že nám to s kojením pomohlo. Malý měl trochu problémy s přisáváním, v okamžiku, kdy dostal "porodnický" obrovský dudlík, pochopil, že musí pořádně otevřít pusu - a hned lépe baštil :-)
23.2.2007 19:36:57
Mě třeba vůbec kojení nebolelo. Měla jsem malého přisátého zpočátku dost často a dlouho (no však to znáte), ale jediné co jsem z toho měla byly mírně odřené bradavky - tedy nic co by nespravila trocha Bepanthenu. A nalití prsou mi naopak bylo velmi příjemné. Někdy mě zabolelo když se synek přisál a to jsem ho hned přes malíček odpojila a zkoušeli jsme to znovu.
Věřím, že trocha bolení při kojení nemusí být hned nesprávnou technikou, ale spíš citlivějšími bradavkami. Ale když to někoho bolí hodně tak to vypadá na to, že mrně málo otvírá pusu - tedy spíš dudlá a tahá než vytváří podtlak.
Tak to je dobře, že jsi to překonala a těšíš se z kojení. Já už se taky dlouho z toho těším (1,5 roku). Teď když už tak nějak o nic nejde tak je to snad větší potěšení než zpočátku.
23.2.2007 19:29:00
Musím souhlasit s Leny, kojím s krátkou přestávkou už 4,5 roku. První dceru jsem kojila 18 měsíců. Za půl roku se narodila druhá dcera a můžu říct, že ta počáteční bolest byla takřka stejná jako u té první. Před oběma porody jsem poctivě bradavky otužovala, ale stejně jsem při přisátí měla občas v očích slzy. Naštěstí to v obou případech byla záležitost týdne. Asi nejhorší to bylo po druhém porodu, kdy zároveň s bolestí prsou jsem cítila i stahy při zavinování dělohy - vícerodičky ví o čem mluvím :-)
Leny, 2 děti
  • 
23.2.2007 19:02:13
Necítím se odbornicí přes kojení, ale obě děti jsem kojila (dceru 18 m, syna zatím 10 m), nějaké informace jsem nastudované dopředu měla, některé jsem dohledávala až "za běhu". Téměř všude (alespoň v materiálech LL) se píše, že kojení nebolí. Mám však jinou zkušenost. Ze začátku to opravdu bylo nepříjemné až bolestivé. Techniku jsem měla, myslím, OK, děti přibíraly a žádné trhlinky či jinak zničené bradavky jsem neměla. Přesto už samotné nalití prsů mlékem, a také nezvyklé "masírování" dětskými čelistmi je bolestivé. Poprvé mám pocit to bylo horší, podruhé už ne tolik, ale stejně. Po několika dnech (týdnu) se to upravilo. Takže si myslím, že zpočátku kojení prostě bolí, ale pak je to hezké (tedy pokud nejsou jiné problémy - viz můj příspěvek k breku při kojení).
Leny, 2 děti
  • 
23.2.2007 18:47:48
Musím trochu nesouhlasit s tím důvodem breku při kojení. Dceru jsem kojila 18m, syn má 10m a kojíme (a snad ještě nějakou dobu budeme), ale obě naše děti měli období, kdy při kojení plakali, resp. řvali. Dcera byla vždy klidné dítko, které spořádaně pilo vždy 15 minut, přesto kolem 3 měsíce spustila vždy při kojení hrozný křik, bylo to dost stresující, trvalo to asi 3 týdny. U syna to bylo už od 2. měsíce a trvalo to cca 5 týdnů. Chvilkama jsem uvažovala, že kojit přestanu, hledala informace, ale nakonec jsme vždy vydrželi a jak "to" samo začalo, tak "to" samo skončilo. V daných chvílích nepomáhalo nic kromě - u dcery, že si ji vzal někdo jiný a anebo jsem ji odložila do postýlky a zhruba za 1/2 hodiny se napila už v klidu, syn řval a řval a pomohl kočárek a udrncání a po spinkání se také najedl už v klidu. Žádné zdůvodnění takového pláče jsme nenašla, ani u LL (technika kojení byla OK, dudlík neměli).
Ráchel, 3 děti
  • 
23.2.2007 18:09:26
Ahoj Majo,
no, někdo mě tu třeba ukouše jako línou týnu :), ale já dávala všem dětem v rámci zachování mých bradavek a zdravého rozumu dudlík (placatý) už od porodnice. Všechny děti jsem úspěšně odkojila (15,14 a 16 měsíců). Vycházela jsem z toho, že je opravdu lepší dudlík než moje prso nebo dětský palec. Přeji úspěšné a příjemné kojení - ať už s dudanem nebo bez :)
Lenelka
23.2.2007 17:58:13
Majo, moje dite dudlik dostalo asi 3. den po porodu a techniku kojeni to nezkazilo. Ja mela trosku exota, ktery potreboval nejen fyzicky kontakt (jinak nez v posteli s maminkou nespal...), ale i to dudlani.

Navic, nedavno se v nejake americke studii objevilo, ze dudlani snizuje vyskyt syndromu nahleho umrti o 90%. Tady v UK uz se tedy uzivani dudliku uvadi v maminkovskych casopisech jako prevence tohoto syndromu.
23.2.2007 17:19:41
Milá Heleno,
můj syn byl přesně takové dítě jak popisuješ - tedy u prsa chtěl spát. S tím rozdílem, že to tak chtěl už od narození. Jde o to, že si během těch pár dní v porodnici zvykl, že to tak prostě nebude. Ani prso ani náhražka v podobě dudlíku. Máme prostě jiné uspávací rituály. Fakt je, že do dneška (1,5 roku) spíme přes den spolu. Tak je to pro mě časově náročnější než s dudlíkem.
Uznávám, že jsem to přehnala s tím apelem na maminky. Byla jsem docela vytočená tím článkem. Stejně ale trvám na tom, že brát si dudlík do porodnice je.... jak bych to řekla jemněji. Asi to jemněji neumím. Stejně jako pro tebe je moje povídání o tom, že dítě potřebuje především maminku kecy tak pro mě je používání dudlíku v prvních dnech života prostě hloupost. Vzpomínám si, že v porodnici brečely děti ve dne v noci, když zrovna celý pokoj spal (tedy ta dětská část) a nebylo nic slyšet ani z vedlejších pokojů byly jsme u vytržení jaký je klid. Nikdo nikomu nic nevyčítal. Prostě se s tím počítalo, že děti brečí.
Takže na závěr: prostě jsem tím povídáním o dudlíku chtěla říct, že dávat mu ho proto, že se za to brečení v porodnici stydím nebo že jsem se jednu-dvě noci nevyspala mi připadá přinejmenším předčasné a u některých dětí to může snahu o kojení kazit.
[<<Předchozích 100] Příspěvky 101110 z 147 [Dalších 37 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.