| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Chválením nic nezkazíte

[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 63 [Dalších 13 >>]
4.5.2007 19:43:32
Člověče, Zuzko, škoda, že bydlíš až tak daleko, myslím, že my dvě bychom si určitě rozuměly :o)))
4.5.2007 18:52:41
Lído, mícháš jabka s hruškama. Obávám se, že ti Pepíčci, co mlátili lopatičkama na písečku, a dneska dorostli, nebyli, pravda, hubovaní, ale nemuseli být ani chválení. To, že se neumějí chovat, není pochvalami, alébrž možná spíš tím, že rodiče nedělali NIC, když Pepíček mlátil lopatičkou. Pepíčkovi rodiče pravděpodobněji nevěděli, co si s výchovou Pepíčka počít, a tak nerozhodně mlčeli.
Jasně, existuje způsob výchovy dětí (moderní prý kdysi i v Americe), který vychází z toho, že dítě se vlastně vychová samo. Pak mu nejsou stanovovány mantinely. Není mu řečeno - nemlať Aničku po hlavě. Ale o tomhle autor nepraví.
On vypráví spíš o tom, že když dítě, snad náhodně, třeba i záměrně, MÁ SNAHU něco dělat dobře, jen jeho výkon není dokonalý, je lepší vyzdvihnout to pozitivní než to negativní. Když mu dělá problémy si třeba uklidit celý pokoj, ale má snahu, a tři čtvrtiny poklidí, je lepší vyzdvihnout to, že poklidil NĚCO, že měl snahu, než ho sepsout za to, že neuklidil dokonale a všecko. Neříkám, že to umím. Ale když se mi náhodou povede výchovně působit na mé dítě tímto způsobem, celé rozkvete. A o tom to je. (Ostatně je o tom celý život. Taky si kolikrát naplánuju, co všechno udělám, a ono to pak jde mnohem pomaleji, takže něco nedodělám. Kdysi jsem se pro to strašně trápila; a octla jsem se v péči psychologů. Dneska se snažím to brát z té druhé stránky: jak se mi báječně povedlo to, co jsem stihla. Musím říct, že jsem aspoň částečně spokojenější.)
4.5.2007 18:33:07
že to je tak prosté.

Našeho syna (3 roky) pochvaly příliš nemotivují. Zdá se mi, že si dělá věci spíš podle nějakých vlastních motivací (momentálního přání) a radost mu udělám zpravidla jen takto:

a) dám mu pokoj a nebudu se mu do ničeho plést
b) sednu si k němu a budu to dělat s ním

Zdá se mi, že u nás pochvaly nefungují. Ale třeba se to časem změní. Bylo by to jednodušší.

Zu
  • 
4.5.2007 18:05:27
...ach jo, kéž by si ten článek přečetli i naši zaměstnavatelé...:-D
4.5.2007 16:03:40
No holky, super, zase se přidám do party. Články tohoto typu a následné (anti)reakce, to je něco pro mně ! Ale opravdu mi dnes nezbývá než s vámi souhlasit. Stejná atmosféra jako u Jany panovala i u nás. A čím víc mi roste dítě, tím víc jsem na rodiče v duchu naštvaná. Musím říct, že se vůbec nedivím, že ze mně vyrostla ustrašená holka s nulovým sebevědomím. A to rozhodně nejsem žádná ošklivka. Ale věkem se to stále zlepšuje. A od narození Terezky tuplem, páč musim svojí upejpavost hodit stranou a "rvát" se za práva mýho dítěte. Ale za to vděčím sama sobě. Svým rodičům "vděčím" za to, že mi to trvalo tak dlouho.

A ještě poznámka ke kritikům tzv. americké výchovy. Mně je samozřejmě jasné co kritizujete, rozhodně nejsem stoprocentně pro tento styl. Ale když pak člověk vidí, jak jsou Amíci zdravě sebevědomí, mají pocit, že dokážou co chtějí, nebojí se výzvy a už vůbec se nebojí nahlas říct svůj názor..... Do háje proč já nejsem taky taková ? No, zřejmě kvůli výchově. A tak budu sakra pracovat na tom, aby alespoň moje děti byly takové. Aby měli pocit, že můžou dokázat všechno na světě. Že můžou být prezidentem nebo kosmonautem. Když budou chtít. Vždyť víte...Chválit, chválit, chválit!
4.5.2007 15:57:10
Milly, to je teda krásný citát, s myslí a padákem! autor jsi ty? nebo někdo jiný?
Vali
  • 
4.5.2007 15:31:22
Jak pozoruju z reakcí, většině uniklo, že článek není o tom CHVÁLIT za každou cenu, ale o způsobu JAK. Spíše než pochválit ocenit, nechválit vlastnost, ale činnost.. atd.
Nic není jednoduché :))
Marcela, syn 3,5r.
  • 
4.5.2007 15:15:50
Děkuji za reakce. Syn má taky nějakou představu o smrti, i když samotnou podstatu si ještě nemůže uvědomovat. Hlavně tu "konečnost". Taky se třeba ptá "a kdy umře babička" apod. Zatím jsme si vystačili s tím, že až bude stará a přestane jí tlouct srdíčko. Mě ale u zmiňovaného případu, kdy dítě řekne druhému, že musí umřít, překvapila ta jeho zlost v hlase, jako by si to opravdu přál, úplně mě z toho zamrazilo. Nevím, možná jsem jen trochu přecitlivělá. A reakce matky? Opět podle mě neadekvátní, řekla jen ať se uklidní. No nic, nebudu už tady "otravovat" a dám prostor diskuzi k článku:)
Milly36
4.5.2007 15:14:44
Rekla bych, ze to mas dost popletene - michas dve rozdilne veci dohromady.
"Vyrůstá nám generace fracků. kteří odjakživa byli vždy jen a jen chválení." - oni se jimi nestali proto, ze byli odjakziva a jen a jen chvaleni. To je absolutni nesmysl. Pricina je nekde uuuuplne jinde - v nedostatku discipliny = doma s nejvetsi pravdepodobnosti neexistovala zadna pravidla a pokud ano, tak se nedodrzovala.

A muj osobni postreh - Tebe asi nikdy nikdo nechvalil, tak proto ta horkost... Jo, jo, stare zlate casy, kdy vsichni poslouchali jako ovce... Zda se, ze to v nich dobre zakorenilo a jen tak to nepujde zmenit... Bohuzel.
A to se tyka vsech ostatnich tvrdaku, kteri si pletou priciny... Pochvala z zadneho ditete jeste nidky neudelala spratka, za to nedostatek discipliny ano. Je mi smutno, ze se v Cesku jeste najde tolik lidi, kteri se porad drzi tech nesmyslnych pravidel z dob drivejsich.
Mysl je jako padak - funguje jen tehdy, jestlize je otevrena.
petrida
4.5.2007 14:57:05
Také souhlasím s článkem. Vypozorovala jsem, že na staršího syna (3,5) lépe funguje, když ho pochválím, že se hezky chová k bráškovi a pomáhá mu, než když dostane na zadek za to, že mu ubližuje. Ta pochvala je pro něj větší motivace se chovat hezky. Když dostane nebo mu vynadám, schválně provokuje a chová se ještě hůř.
[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 63 [Dalších 13 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.