| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Ostatní : Bylinky

Soutěž o balíček dětské kosmetiky

VčeraKomerční sdělení

Zasoutěžte si s lékárnou Vitalpoint o balíček kosmetické péče pro nejmenší od Weledy.

(?)
[<<Předchozích 70] Názory 7180 z 1057  [Dalších 977 >>]
Fern 155759
20.9.2023 10:13:14
Travu sekame tak dlouho,dokud je to treba a mozne.

Mam taky levanduli,ktere nevadi mraz a vzdy pred zimou a na jare kouknu na net,jak moc je ji treba strihat a jestli vubec.Zije si tak nejak svym zivotem.

Pazitku prubezne trham a nakrajim do krabicky ci sacku v mrazaku ci rovnou pouziju.
TaJ 81121
20.9.2023 10:07:48
Termixi, trávu jsme sekali nedávno a myslím, že do zimy budeme sekat ještě nejmíň dvakrát, podle toho, jak rychle poroste...listí hrabeme, ale to ještě zatím nepadá, v listopadu ho bude až až, máme dva veliké ořešáky, velkou lísku, jabloň a švestku...vzadu na zahradě máme tři kompostéry, kam dáváme všechen bio odpad ze zahrady a z kuchyně. Jen to ořechové listí ne, pomalu tleje, takže na to máme tu hnědou popelnici na bioodpad. Z bylinek máme většinu těch, co zůstávají venku, mám záhon a tam je pažitka, naťová cibulka, meduňka, libeček, oregano, mrazuvzdorný rozmarýn. Letos mám poprvé i bobkový list v květináči, ale ten asi radši dám na zimu do sklepa. Bazalku máme na záhoně mezi rajčaty. Ta zatím pořád dozrávají, takže celkově zatím zahradu moc ještě nezazimujeme, na to je ještě času dost, pořád je hezky...aktuálně tu kvete spousta věcí, zrají jahody, rajčata, dokonce i paprika na balkóně i venku na terase mi kvete~t~. Okrasné trávy, co teď kvetou, necháváme celou zimu, vypadá to na zahradě moc hezky, máme různé druhy. Stříhám je na jaře, když začínáme zahradu "odzimovávat" :-)
Jinak jak tu bylo už zmíněné - vybrat sudy na vodu, vypustit hadice...
Koníček mořský 156666
20.9.2023 9:46:56
Záleží, jaké bylinky chceš v zimě používat. Ty si zamraz nebo usuš, ale jsou už trošku za zenitem - kromě kopru, ten je mladý. Libeček, rozmarýn, pažitka, tymián, levandule, máta jsou trvalé, přezimující. Libeček a pažitka zmizí, "zajdou" a na jaře znovu vyrazí. Rozmarýn, tymián, levandule jsou středomořské, nyní mírně přistřihnout, na zimu příp.zakrýt chvojím. Na jaře ostřihat, ale ne úplně "do dřeva". Mátu ostřihat, na jaře vyrazí znovu - pozor hodně se rozlézá do okolí.
Bazalka a kopr jsou jednoletky, ty se vysévají každý rok znovu.

Trávu ještě naposledy posekat, záleží na počasí, jak prší, kdy přijdou mrazíky. Letos je v září ještě léto, takže posekat a v říjnu jednou naposledy. Listí shrabat tam, kde je napadána velká vrstva. Zbytek se douklidí na jaře, příp.se listí samo rozpadne.

Na zimu připravuju tak, že všechno ostříhám a uklidím (trvalky). Ale může se to dělat i na jaře. Na zimu zakrývám růže (kopčím + chvojí). Ale jinak žádné spešl přípravy nekonám. Prostě podzimně uklidím a odklidím.
Alena 129302
20.9.2023 8:51:17
Rozmaryn a tymian v pripade mrazu prikryvam chvojim (v prazskych vyskach preziji, jeste nikdy mi kompletne nevymrzly, nekdy se stane, ze to neda treba nejaka krajni vetvicka) , ostatni se o sebe postara samo. Striham, jen kdyz chci zasobu na zimu (tymian a rozmaryn nezkracuju, velký ker si se zimou lip poradi), peci moc neprozivam a docela to roste :). Bazalka je jednoleta, tu holt znovu.
Listi shrabat kvuli skudcum. Travu sekame porad.
Čumča. 160024
20.9.2023 8:28:12
Bazalka je letnička, příští březen ji musíš vysít znovu, rozmarýn existuje trvalkový i jednoletý. Tymián je tuším jednoletý. Ostatní přezimují.

V Tchibu prodávali takové dózičky se závitem na bylinky, ve kterých se nařezané bylinky zamrazí a vždy si potom odebereš jen potřebné množství - nevím, jestli to mají v prodeji. Bylinky prý mají největší sílu, když se sbírají o úplňku.

Listí rozhodně shrabat, nemělo by tlít na zemi. Nic nezkazíš tím, když citlivější rostliny/dřeviny přikryješ větvičkami jehličnanů. Ale až tak v listopadu.

Trávu sekáme ještě na konci září i v teplém říjnu, sbíráme ji do koše sekačky rovnou se spadaným listím (zdravým listím, bez skrnitosti a houbových chorob), a používáme na založení kompostu - prokládáme vrstvičky trávy s listím, zeminy, dolomitického vápence, dřevěného popela, lógru z kávy atd., vaječných skořápek, štěpky z větviček atd., podle toho, co je zrovna po ruce....Z vlastního kompostu je potom obrovská radost příští podzim.
Despi 158359
20.9.2023 8:26:43
Travu sekat podle polohy. Pokud už se u vás chystá na zimu (podhůří a hory), tak už bych nechala. Jinak ještě minimálně 2x posekáme. Jsme 250 m/m.
Na podzim se stříhají některé keře. Ale ne ty, které kvetou brzy na jaře. Pokud budete delat prorezavku vetsich větví tak v zimě.
Podle polohy: září- rijen zasadit cibuloviny, česnek se může sazet do zámrazu jestli budete pěstovat. Pokud máte sudy na vodu, zazimovat cca v rijnu. Nezapomenout vypustit vodu i z hadic. Aby nepopraskaly.
A je nutné vypustit vodu ze zavlazovaciho systemu a pokud máte zámrzný kohout na vodu tak zazimovat.
Traviny svazuji do snopu nebo striham/ podle druhu/ v rijnu.
Despi 158359
20.9.2023 8:18:45
Obecně - bylinky by se mely na sušení trhat na jaře. Mají největší silu.
Později už nasazují na květ. Pokud ještě nenasadily na květ, je možné je trhat a sušit pokud vypadají dobře.
My nejsme bylinkoví, nesušíme, takže používáme jen jaro-podzim. V zimě ne.

Libeček - prezimuje a bývá dlouhoveky
Pažitka - přezimuje
Mata - prezimuje
Meduňka - prezimuje
Mateřídouška - přezimuje
Levandule - prezimuje v pohodě (pokud nemáte tu speciální, co má takové ty motylkove kvety)

Rozmarýn - podle polohy, nekdy prezimuje prý

Kopr, bazalka, tymián, nepřezimuje, ale dá se pěstovat tak 2x na jednom místě, pokud necháš bylinky vykvest a vysemenit.
Termix 105545
20.9.2023 7:42:34
Prosím, poraďte mi.
Mám za sebou téměř celý rok života se zahradou. Z džungle jsme vytvořili jakž takž útulné místo a mimojiné jsem si vytvořila bylinkový záhon. Jsem z něj nadšená, nádherně se rozrostl. Je tam bazalka, která už má dobrých půl metru. Stejně tak se krásně uchytil libeček a rozmarýn a vytvořili už poměrně velké keříky. Mám tam ještě pažitku, tymián, levanduli, ta dokonce kvete už podruhé. Kopr nejdřív moc nešel, ale v srpnu jsem zasela ještě jednou a teď roste jak divý. A pak máta.
No a teď nevím co dál. Otrhat lístky a ty třeba zanrazit nebo usušit? Ostříhat před zimou? Přezimují ty bylinky na zahradě a nebo se všechny sejí znovu od začátku? Já vím, že je to úplně stupidní dotaz pro zkušené zahrádkářky, ale já fakt nevím.
A rovnou se zeptám i dál. Posekat trávu ještě teď a nebo nechat na jaro? Hrabat na podzim listí a nebo nechat tlít do jara? Jak připravit všechno na zimu?
Moc díky za jakoukoliv radu.
Stáňa * 7932
16.3.2023 10:50:44
Nenapadlo mě dát libeček na zimu do nádoby. Super nápad, tam se hraboši nedostanou.

Tenhle víkend budu vysévat libeček znovu, jako každý rok poslední čtyři roky. Snad letos už naposledy a přezimuje mi. Ale oni ho ty mrchy žerou i v létě.
Máme na zahradě skruž, ještě z doby, kdy se kdysi dávno dělala studna. Uvažuju, že bych dala na dno pletivo proti hrabošům, do toho hlínu a vysázela libeček tam.
Stáňa * 7932
16.3.2023 10:48:18
Mátu mám ve stínu pod stromem, který je na severní straně zahrady. Roste v pohodě a to jsem 500 n.m.
[<<Předchozích 70] Názory 7180 z 1057  [Dalších 977 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.