| babi_ | 48341 |
|
|
5.12.2025 18:52:44
Vánočku peču! To je moje vánoční dobrodružství, jedlá je vždycky, dobrá většinou, krásná jen výjimečně
![]() Brsalát dělám, řízky kupuji. Vždycky je i pro mou rodinu dělala mamka za pomoci táty a bratra, ale mamka již dva roky nežije, a kluci sami nesmaží. Mně se také nechce, ani nevím, jak by to dopadlo - já prostě smažené nedělám. Vánoční polévka je hrášková s opečenými chlebovými kostičkami, to je můj majstrštyk. Kromě loňska, kdy jsem polévku předložila i druhý den po uvaření, a byla zkyslá ![]() Kapra míval vždy jen MM, a to od švagra, tedy kapra nedělám. |
| TaJ | 81121 |
|
|
5.12.2025 18:44:53
Gavašetko, já sice peču vánočku, tu máme nejradši tu naši domácí, ale zase neděláme o Vánocích vůbec žádnou polévku. Vlastně naše jediná práce na Štědrý den je obalit a osmažit řízky. Salát dělá manžel den předem a jako dezert máme cukroví a vánočku. Nic víc ke spokojenosti nepotřebujeme
![]() |
| babi_ | 48341 |
|
|
5.12.2025 18:44:20
Nevím, jestli je to "mimo proud", spíš bych řekla, že psát na počátku adventu "nezdobím, za pár týdnů vytáhnu stromek" je o ničem, takže k vidění a ke čtení je to zdobení
![]() Minimalisti mohou být mlčící většina ![]() Větve vánočně ozdobené jsem loni na brance u RD měla, letos nemám. Není v tom nic ideového, záměrného... prostě loni mi to nějak přišlo vyšlo, tak bylo. Letos možná ještě něco vyrobím. Dokud jsem bydlela v paneláku, dveře jsem nezdobila nikdy. Adventní věnec na stole nemám, ani jinou vánoční výzdobu po/na domě. Na svátky bude sváteční ubrus a smrkové větvičky ozdobené perníčky a suchými citronovými kolečky na stole, živý stromek pověšený špičkou dolů z galerie ozdobený obdobně plus i pár koulí a bílý řetěz. Andělské zvonění, co jsem dostala před 57 lety od milého strýčka. Vánoční povlečení ani noční košilku či pyžama nevedu, ani děti neměly. Jo cukroví - perníčky na zdobení i jídlo upeču v dohledné době, a pak ještě dva druhy (to tuším na poslední chvíli, aby bylo čerstvé). Dopestří to něčím dcera a návštěvy. |
| TaJ | 81121 |
|
|
5.12.2025 18:40:18
Gavašetko, nevím, já v tomhle směru žádný tlak od okolí neznám. Mám pocit, že to máme v celé rodině z obou stran podobně. Hlavně si užít klid a pohodu a do ničeho se nenutit. A co si o tom myslí zbytek světa, to je nám úplně jedno
![]() |
| TaJ | 81121 |
|
|
5.12.2025 18:35:43
Jinak cukroví míváme 4-5 druhů, plus perníčky. Na večeři míváme bramborový salát a kuřecí řízky, vánočku a cukroví. Jinak nic speciálního k jídlu nekupujeme. Jeden další svátek míváme na návštěvě tchánovce a obvykle pečeme kachnu, s červeným zelím a bramborovým knedlíkem. Druhý svátek tu míváme moji rodinu, je nás dost a nenajíme se všichni pohromadě u stolu, tak děláme chlebíčky a nějaké podobné občerstvení, plus cukroví, vánočka, štrůdl a jsme všichni naskládaní v obýváku.
|
| Gavašetka | 111364 |
|
|
5.12.2025 18:34:00
Dámy, dost mě těší, že v tom nejsem sama, kdo nejede v tom zdobení, pečení, vaření. Ať si každý udělá svátky, jak chce, ale je to někdy těžké odolat tomu společenskému tlaku. Ano, odolávám, ale občas jsem si říkala, jestli to nepřeháním. Vidím, že nikoli.
|
| Gavašetka | 111364 |
|
|
5.12.2025 18:33:52
Dámy, dost mě těší, že v tom nejsem sama, kdo nejede v tom zdobení, pečení, vaření. Ať si každý udělá svátky, jak chce, ale je to někdy těžké odolat tomu společenskému tlaku. Ano, odolávám, ale občas jsem si říkala, jestli to nepřeháním. Vidím, že nikoli.
|
| Senedra | 14756 |
|
|
5.12.2025 18:33:48
Stáňo, nevím, jestli jsou nálepky in, ale je to náš milovaný kýč
![]() |
| TaJ | 81121 |
|
|
5.12.2025 18:28:47
Stáňo, jestli myslíš takové ty adhezní nálepky na okna, co drží bez lepení, tak těch prodáváme pořád hodně. My jich máme dost schovaných z minulých let, dají se v pohodě po svátcích sundat na ten původní arch a použít další rok znovu. Už teda nedáváme různé obrázky a postavičky, jako když byl syn malý, ale teď míváme jen sněhové vločky a hvězdičky. Jestli je to in, nebo ne, to nevím, tohle jsem nikdy neřešila.
|
| TaJ | 81121 |
|
|
5.12.2025 18:25:56
Gavašetko, já zdobím rok od roku méně. Adventní věnec máme takový jednoduchý, dřevěný, s kalíšky na čajové svíčky. Vánoční ubrus nedáváme, jen prostírání, na stůl jednoduchý podnos s cukrovím, vánočkou a decentní vánoční ubrousky. Před vchodem v květináčích zapíchané "stromky" z jedlových větví, neozdobené, na povrchu květináčů máme nasypané kaštany a ořechy. Na skleněné výplni vchodových dveří pár nalepených sněhových vloček. V obýváku asi půlmetrový stromeček s jednoduchými dřevěnými ozdůbkami a jemné vlákno světýlek. A a poličce synem ve škole kdysi vyrobené bílé domečky na dřevěné desce, s propletenými světýlky. To je v podstatě asi celá naše vánoční výzdoba
. |
Valašský mikulášský jarmekZlín
Radniční vánoční trhyČeské Budějovice
Adventní víkendČeský Krumlov
Valašská výstava betlémůZlín
Vánoční koncert Chorea BohemicaPraha 3 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.